Јадранка Косор увредила Србе!

Не сме се заборавити... У Јасеновцу убијено 700.000 људи
Не сме се заборавити... У Јасеновцу убијено 700.000 људи

Скандал на комеморацији у Јасеновцу

Безобразлук - Премијерка Хрватске изједначила Јасеновац с Вуковаром и Сребреницом. Историчари и политичари у РС тврде да је порука Косорове безобразлук и да ХДЗ и званични Загреб желе да обесмисле пресуду Хашког трибунала да је „Олуја" злочиначки подухват.

Изједначавање Јасеноваца с Вуковаром и Сребреницом, како је то урадила премијерка Хрватске Јадранка Косор, јесте понижавање жртава и опасна увреда Срба! То је јадан покушај ХДЗ-а и званичног Загреба да обесмисле пресуду Хашког трибунала да је „Олуја" злочиначки подухват, али и да се умањи гнев јавности због казни генералима Готовини и Маркачу!

Не зна шта прича... Јадранка Косор, премијерка Хрватске
Не зна шта прича... Јадранка Косор, премијерка Хрватске

Саговорници Пресса РС из политичког и јавног живота Српске сматрају да се ради о потпуно непримереном поређењу и да је реч о злочинима који се никако не могу поистовећивати. Косорова је, наиме, на комеморацији жртвама јасеновачког логора и обележавању годишњице пробоја логораша 1945. поручила и да је Павелићев режим био зло и да су људи убијани само зато јер су били другачији!

- Нема оправдања за злочине који су се овде догодили. Влада и с овог места још једном одбацује сваки облик историјског ревизионизма. Павелићев режим је био зло. Људи су убијани само зато јер су били другачији. Мислили смо да се овакво зло више не може поновити, али су се догодили Вуковар, Сребреница... Ово место нам поручује - не поновило се.

 

Боли их „Олуја"

Бивши премијер РС Владимир Лукић годинама се налази на челу одбора за обележавање злочина у Јасеновцу. Он сматра да је изјава Косорове резултат тежњи званичног Загреба да по сваку цену умањи интензитет и обим злочина усташког покрета током Другог светског рата. Лукић сматра да је изјава Косорове срамотна.

- Крајње је неморално да се Јасеновац, али и друге јаме и бездани широм Хрватске пореде са злочинима из протеклог рата. Тим потезом Косорова је само наставила континуитет политике хрватских власти које већ годинама настоје да изједначе жртву и злочинца, што се да препознати кроз скандалозно поређење Блајбурга и Јасеновца. Зато ова изјава никога не би требало да изненади - каже Лукић.

Посланик СДС-а у парламенту РС Ненад Стевандић поручио је премијерки Косор и званичном Загребу да најпре израчунају колико стотина и хиљада Вуковара и Сребреница може да стане у Јасеновац, па да се тек онда упусте у непримерена поређења. Осим броја жртава, опомиње Стевандић, између ових злочина постоји још једна огромна разлика. Јасеновац је директан производ хрватског државног пројекта, а други су настали као епилог војне операције.

- Уверен сам да је ова лицемерна изјава резултат политичке нужде у којој се Косорова нашла ових дана. Она је вероватно и сама свесна колико су те ствари неупоредиве. Да се пореде ови злочини, човек мора да буде или велики циник или да је у стању крајње политичке потребе - сматра Стевандић.

Шеф Координационог тима за истраживање ратних злочина РС Сташа Кошарац каже да је то поређење производ политичке ситуације у којој се хрватска премијерка нашла после хашке пресуде хрватским генералима. Он додаје да је, ипак, жалосно што се из дневнополитичких потреба мери оно што се никако не може стављати у исту раван.

- Због нас самих и самог региона, уверени смо да политичари из региона морају да дају изјаве у прилог политике помирења. У тај контекст засигурно не спадају речи Косорове. То је опасна изјава због које би могли имати грдне проблеме у будућности - упозорава Кошарац.

Душан Басташић: Зашто нису дошле делегације Републике Српске и Србије?

 Председник Удружења „Јадовно 1941" Душан Басташић поручио је да је стратиште Јасеновац - Доња Градина јединствено, без обзира што се из Републике Српске и Србије не долази организовано у највеће српско стратиште у Другом светском рату.

- Јасеновац и Градина треба да функционишу као јединствено стратиште и тако треба да буде заувек. То што Савом тренутно пролази државна граница променљива је категорија исто као што се краљевства, државе, уније рађају, трансформишу, нестају и стварају. То не може бити разлог да се одричемо овог дела јасеновачко-доњоградинског стратишта, што својим недоласком и показујемо - истакао је Басташић.

Свечаности у Јасеновцу присуствовали су и представници Рома и Јевреја, као народа који су највише страдали, затим делегације бивших логораша и антифашистичких бораца земаља региона, делегација политичких странака, као и дипломатски кор, међу којима и представници Србије. После верског обреда положени су венци, а осим службених делегација, прилику за полагање венаца и паљење свећа имали су и људи који су у том логору изгубили неког свог.

 

Манипулација жртвама

На комеморацији пред спомеником били су и председник Хрватске Иво Јосиповић, шеф Сабора Лука Бебић, као и бивши затвореник логора Стево Ђурђевић и преживели логораши Јасеновца. Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да се „шездесет шест година након злочина знају о њему све чињенице, и имена жртава и имена злочинаца". Подсетивши, како је рекао, на покушаје умањивања и увећања броја жртава, Јосиповић је нагласио да је у Другом светском рату већина Хрвата била против нацизма и усташтва и да је заједно са Србима и припадницима других народа узела оружје у руке и одупрла се злочину.

Званична Хрватска тврди да је у Јасеновцу страдало између 83.000 и 100.000 људи, највећим делом Срба. До сада је поименично пописано више од 80.000 логораша. Истовремено, Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је 2009. године да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома.


Екипа Press РС

 

Извор: PRESS ONLINE