ИЗВИЊЕЊЕ ТВЕ ЗБОГ ПРИЛОГА О ЈАСЕНОВЦУ

МАДРИД, 7. НОВЕМБРА (СРНА) - Шпанска телевизијска мрежа ТВЕ извинила се Србима јер у водећој емисији информативног програма "Недјељни извјештај", приказаној 17. септембра, у којој је тема усташки логор у Јасеновцу, међу жртвама није поменут српски народ, иако је чак 600.000 људи током Другог свјетског рата убијено тамо само зато што су били Срби.
Прво извињење једне свјетске медијске куће Србима услиједило је тек послије бурних негодовања и петиције више од 600 људи, махом Срба, али и Јевреја, као и Ефраима Зурофа, директора Центра "Симон Визентал".
"Грешка је направљена у 15-минутној репортажи посвећеној убиству усташког злочинца Макса Лубурића, који се под именом Висенте Перес скривао у Шпанији. У репортажи је говорено о Независној Држави Хрватској /НДХ/ и усташким злочинима, а Срби нису поменути ниједном, чак ни при набрајању пострадалих у Јасеновцу "партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана".
Прилог је био скандалозан, ако се зна да су Срби били преовлађујуће жртве Јасеновца и усташких злочина уопште - рекао је за "Блиц" професор Андреј Фајгељ, један од покретача иницијативе да се шпанска телевизија извини Србима.
Послије приказивања скандалозне емисије под називом "Убиство Винсента Переса", кога је пронашла и убила УДБА на међународном каналу, чије гледалиште достиже 450 милиона људи на пет континената, Фајгељ и још неколико наших људи које је упознао посредством интернета, одлучили су да од ауторке емисије Анхеле Родисио, која иначе важи за доброг познаваоца дешавања на Балкану, затраже јавно извињење.
"На прву жалбу одговорила је да се "с обзиром на природу репортаже која захтјева сажетост, помињање ‘партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана’ односи уопштено на све становнике бивше Југославије. Били смо изнервирани и упутили смо захтјев шпанској заштитници гледалаца. Наш захтјев и петицију подржали су и Одбор за Јасеновац Светог синода СПЦ, Институт за истраживање Јасеновца из Њујорка, српска амбасада у Шпанији и Центар "Симон Визентал" из Јерусалима - каже Фајгељ.
Њихова упорност уродила је плодом 5. новембра јер су се аутори емисији јавно извинили српском народу и то тачно послије 20 година селективног извештавања о Србима у свјетским медијима.
Уредништво "Недјељног извјештаја" искрено жали што је повриједило осјећања многих Срба не поменувши изричито ту групу жртава међу побијеним у концентрационом логору Јасеновац. Разумијемо да им уопштено помињање "партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана може дјеловати недовољно... Нисмо имали никакве зле намјере у изостављању речи ‘српски’ и да репортажа није била посвећена Јасеновцу, већ Лубурићу, екстремном садисти који је под лажним идентитетом дуго година живио у Шпанији. Он је био предмет наше репортаже. Било како било, извињавамо се", рекла је једна од уредница емисије Алисија Гомес Монтано.

 

Извор: срна