ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/izlozba_ekonomije-jasenovackog-logora.jpgБИЈЕЉИНА, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба "Економије јасеновачког логора" чији је аутор виши кустос Спомен-подручја "Доња Градина" Тања Тулековић.

Тулековићева је појаснила да су "економије" термин за читав систем дуго планираног начина истребљења свега што је српско, јеврејско и ромско у највећем усташком логору смрти.

Према њеним ријечима, концентрациони логор Јасеновац организован је по угледу на нацистичке логоре у Њемачкој и Пољској, а масовно убијање "маскирано" је иза индустријских погона који су одузети од угледног српског власника.

Једна од тако маскираних "радних група" била је и "Економија" чији је задатак био обезбјеђивање хране за усташе, а у њега су била укључена и сва околна српска села која су опљачкана, а становништво ликвидирано.

"Садашње и будуће генерације требало би да се упознају са политиком расних закона Независне Државе Хрватске /НДХ/ који су били предуслов за провођење злочина холокауста и геноцида, јер истина мора да се зна како се зло не би понављало", истакла је Тулековићева.

Изложба "Економије јасеновачког логора" урађена је и у електронској верзији.

Тулековићева каже да је грађа за изложбу прукупљена углавном из сведочења преживјелих логораша.

У Спомен-подручју "Доња Градина" откривено је 105 масовних гробница, а истраживања су показала да се по метру кубном овог стратишта налази од 17 до 21 скелета.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

осудити означавање злочина у посљедњем рату као геноцидних

ИЗЛОЖБА "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" У СРБИЈИ ...

Загребачка изложба о херојима највећег логора смрти

НОВИ САД:„Били су само деца“ – изложба о страдању деце у Јасеновцу

Спомен соба дјеци, страдалој од усташких злочинаца