ИЗЛОЖБА "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" У БЕЧУ

Изложба Економије јасеновачког логора

Изложба Економије јасеновачког логора

Изложба "Економија јасеновачког логора", аутора Тање Тулековић, биће отворена у четвртак, 19. марта, у Истраживачком центру за историјске мањине у Бечу, најављено је из Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина".


Публици ће се обратити посланица у Скупштини града Беча Аница Мацка Дојдер, директор Истраживачког центра за историјске мањине Регина Вониш и предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Срђан Мијалковић. 

Аутор изложбе, виши кустос у Спомен-подручју "Доња Градина", Тања Тулековић представиће изложбу која говори о Јасеновцу, симболу геноцида фашистичке Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату, а о чему се у Аустрији не зна довољно. 

Изложба садржи историјске артефакте и свједочанства о настанку и функционисању концентрационог логора Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, у коме је на најбестијалнији начин, организовано, током дуге четири године Другог свјетског рата уморено на стотине хиљада невиних цивила српске, јеврејске и ромске националности. 

Изложба је покретног карактера и до данас је обишла више градова у БиХ и Србији, а посјетило ју је око 8.200 посјетилаца. 

Захваљујући сарадњи са СПКД "Просвјета", текст изложбе је преведен на њемачки језик, те је за ову прилику урађено додатних седам паноа на њемачком језику. 

Организатори изложбе су Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Аустрије и Спомен-подручје "Доња Градина". 

Изложба ће бити отворена 19. марта у 19.00 часова у Истраживачком центру за историјске мањине у Бечу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Свечано затварање изложбе " ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА"

ЈАСЕНОВАЧКА "АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА" У ЛОНДОНУ

Изложба "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" у Новом Саду

Јасеновац - Јадовно 1941.