ХРИШЋАНИ ЗЛОЧИН МОРАЈУ ДА ОПРОСТЕ, АЛИ НЕ И ДА ЗАБОРАВЕ

Патријарх Иринеј служио је архијерејску литургију у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу

Патријарх Иринеј служио је архијерејску литургију у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је данас да злочин у Јасеновцу хришћани морају да опросте, али да то страдање не смије да буде заборављено.

"Морамо да опростимо јер смо хришћани, али не смемо да заборавимо ради нас самих, наших предака, али и да би се злочинци постидели и повукли", рекао је патријарх Иринеј. 

Патријарх је данас у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу служио свету архијерејску литургију у помен жртвама логора Јасеновац, поводом обиљежавања 70 година од пробоја посљедњих јасеновачких логораша, који се догодио на данашњи дан 1945. године. 

Он је позвао вјернике да се помоле за све жртве страшног страдања у овом логору и додао да је Господ дао вјечни благослов јасеновачким мученицима. 

"Злочинци нису свесни шта су чинили, а ми нисмо позвани да судимо и нећемо то да чинимо, него остављамо праведном Богу", закључио је патријарх српски Иринеј, који је упутио молитву да се зло и страдање, какво је било у логору Јасеновац, више никоме и нигдје не деси. 

У обраћању вјерницима, патријарх је нагласио да не смију бити заборављени људи који су на данашњи дан извршили пробој из логора Јасеновац. 

"Нека је благословена ова земља натопљена крвљу, препуна људског јада и нека је слава светим мученицима јасеновачким", истакао је у обраћању вјерницима српски патријарх Иринеј. 

Патријарх је нагласио да на сваком мјесту у Јасеновцу говори бол, патња и мајке које су доживјеле своју и трагедију своје дјеце, те многе друге жртве које су уморене маљем и ножем, мучене глађу и жеђу због свог имена и вјере. 

"Морамо да се сећамо страшних страдања, од којих је најстрашнији лелек и врисак дјеце, која су ни крива ни дужна отимана од својих мајки, а онда на најсвирепији начин убијана. Онда се питамо ко смо ми, јер таквог човека који чини такве злочине Господ није створио", поручио је српски патријарх. 

Архијерејску литургију у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновацу са патријархом Иринејем служило је више архијереја Српске православне цркве. 

Литургији је присуствовао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Српског народног вијећа (Загреб) Милорад Пуповац, директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић, начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро и бројни вјерници Епархије славонско-пакрачке и других.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЧУБРИЛОВИЋ: ЈАСЕНОВАЧКЕ ЖРТВЕ НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНЕ

КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАСЕНОВЦУ У НЕДЈЕЉУ, 26. АПРИЛА

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА ПОСЉЕДЊИХ ЈАСЕНОВАЧКИХ ЛОГОРАША

Јасеновац - Jadovno 1941.