ГРАД БИЈЕЛИХ АНЂЕЛА - У СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 23. АПРИЛА - Академијом под називом "Град бијелих анђела " у Козарској Дубици синоћ је обиљежен 22. април - Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.
Академија је започела одавањем почасти невиним жртвама усташког злочина, а присутним грађанима, гостима, званичницима и потомцима жртава затим се обратио предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Стојан Бањац.
Он је подсјетио да је 22. априла 1945. године, само пет дана прије коначног особођења, група од посљедњих 1200 преживјелих јасеновачких логораша извршила пробој из јасеновачких жица, а да је у очајничкој борби за живот на слободу изашло њих мање од 100 и тиме избјегло сигурну ликвидацију, која је непосредно пред ослобођење подручја логора била одређена за све логораше - мушкарце, жене и дјецу.
"За Козарску Дубицу и њене грађане везане су људском уму непојмљиве бројке о страдању невиних људи. У Јасеновцу и Доњој Градини је угашено 17 886 живота, што је чинило више од 54 одсто цјелокупног становништва тадашње Дубице", рекао је Бањац.
Нагласивши да је сваки изгубљени живот једна неспричана прича, Бањац је прецизирао да је у Доњој Градини и Јасеновцу звјерски погубљено 3 995 дубичке дјеце до 14 година, те остало 6 955 ратне сирочади.
"Козарска Дубица је по размјерама учињеног зла недостижан свјетски рекордер, а Доња Градина мјесто застрашујућег злочина не само по бројности, већ по монструозности усташких ликвидатора", рекао је Бањац.
У својству изасланика предсједника Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић истакао је да је Доња Градина најочитији примјер људског безумља.
"То је без сваке сумње геноцид који је извшен у 20. вијеку, а који је остао и данас недовољно кажњен и осуђен од јавности. Истина и само истина мора бити наша тежња, а истина је да је и Међународна комисија утврдила да је у Доњој Градини и Јасеновцу страдало више од 700 000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, што је непобитна класификација геноцида", нагласио је Ђокић.
Ђокић је истакао да тај злочин мора да призна данашња држава Хрватска јер, како је навео, бар толико дугује страдалим Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.
"Сви ми, посебно Срби у РС, имамо обавезу да овај холокауст који је дио наше историје буде вјечно са нама и буде наш завјет да нам се ово више не понови. Истина и правда могу да буду рецепт како да и послије посљедњег рата погледамо ка будућности", закључио је Ђокић.
У форми музичко-сценског садржаја академију "Град бијелих анђела", сценаристе и редитеља Александра Пејаковића, извели су глумци позоришта у Бањалуци и драмског студија "Артист" из Козарске Дубице.

 

Извор: СРНА