ГЕНОЦИД СИСТЕМСКИ ПОЧИЊЕН

Градина

Latinica

БАЊАЛУКА, 24. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик истакао је данас да је геноцид у Јасеновцу системски почињен и да је неопходно обезбиједити да истина о страдањима у том концентрационом логору буде колективни дио свијести српског народа.
Додик је, отварајући Пету међународну конференцију о систему усташких логора смрти "Јасеновац", рекао да ће ова међународна конференција сигурно дати значајан допринос расвјетљавању истине о Јасеновцу.
"Геноцид у Јасеновцу битно је утицао на биолошки развој српског, али и осталих народа који су страдали у том концентрационом логору", истакао је Додик.
Према његовим ријечима, Јасеновац мора бити тема која се не смије заборавити.
"Вриједност је да се и у Декларацији о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату који је починила Независна Држава Хрватска, врати квалификација која је тачна да се у Јасеновцу десио геноцид. Народна скупштина РС прихватиће ову декларацију, а сматрам да је тако нешто требало урадити и раније", додао је Додик.
Он је нагласио да су представници Хрватске долазили у Јасеновац када је требало да прикажу интернационализам те земље.
"Нисмо сигурни да у тој земљи постоји јасан однос према ономе што се догодило у Јасеновцу. Мислим да би у Загребу, али и у Београду требало да буде одржана наредна конференција, како би се истина о Јасеновцу ширила", рекао је Додик.
Предсједник Српске је напоменуо да је неопходна изградња спомен-подручја "Доња Градина" и снимање филма о Јасеновцу, како би генерације које долазе биле упознате о свему што се дешавало у том концентрационом логору.
Члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић истакао је да посебна пажња треба да буде посвећена страдању дјеце и жена у јасеновачком систему логора смрти, популације која чини више од половине жртава.
"У усташком систему јасеновачких логора страдало је нешто више од 110 000 дјеце'', рекао је Живановић.
Он је нагласио да је Хрватска била једина земља на свијету која је имала концентрациони логор за дјецу, који је био подијељен на четири дијела, а у првом дијелу била су дјеца узраста до једне године.
Живановић је истакао да је ова комисија успјела да прикупи приближно 75 000 имена и презимена страдале дјеце.
"Не можемо прецизно знати колико је људи страдало у Јасеновцу. Убијено је нешто више од 700 000 Срба, 80 000 Рома и 23 000 Јевреја", додао је Живановић.
Он је напоменуо да ће наведена декларација бити послата парламентима свих земаља свијета, а посебно у земље бивше Југославије.
"Једном се мора гласно и јасно рећи истина, а то је да је извршен страшан геноцид у Јасеновачком логору", истакао је Живановић.
Предсједник Извршног одбора Удружења "Јасеновац - Доња Градина" Владимир Лукић истакао је да је проблематика Јасеновца проширена и на друга стратишта, а посебо на страдања дјеце, жена и стараца.
Он је нагласио да је доношење наведене декларације веома важно, како би се јасно рекла истина о концентрационом логору Јасеновац.
"Очекујемо да ће декларација бити рушена и заобиђена, поготово јер ћемо против себе имати и Ватикан. Вјерујем да ће наредне генерације доживјети да декларација буде прихваћена у свијету и да ће се и на тај начин промијенити садашња слика о Србима", закључио је Лукић.
Учесници Пете међународне конференције о систему усташких логора смрти "Јасеновац" требали би сутра усвојити Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату који је починила Независна Држава Хрватска.
Отварању дводневне конференције присуствовали су премијер Српске Александар Џомбић, министар просвјете ултуре РС Антон Касиповић, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић.
На конференцији ће бити прочитано више од 60 реферата учесника, највише свједочења преживјелих логораша.
Прва међународна конференција о систему усташких логора смрти "Јасеновац" одржана је 1997. године у Њујорку, друга 2000. године у Јерусалиму, трећа 2002. године у Бањалуци и четврта такође у Бањалуци 2007. године.

Извор: срна