ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и члан Извршног одбора за обиљежавање 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини,и декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и члан Извршног одбора за обиљежавање 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини,и декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман

У Доњој Градини 19. априла биће обиљежено 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида, а комеморативном скупу, како је најављено, присуствоваће званичници Републике Српске, државни врх Србије, Његова светост патријарх српски Иринеј и делегација из Израела.


Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да су премијер и предсједник Србије Александар Вучић и Томислав Николић најавили да ће присуствовати овом скупу, те да се очекује и долазак патријарха Иринеја. 

"Најављен је и долазак делегације из Израела, али за сада не знамо тачно ко ће је чинити", рекао је Малешевић новинарима у Бањалуци. 

Малешевић је најавио да ће предузеће "Поште Српске" и представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске 17. априла у Бањалуци представити поштанску маркицу, која ће бити издата поводом 70 година од пробоја логораша, а на којој ће бити представљен споменик у Јасеновцу. 

Осим тога, каже Малешевић, планирано је и представљање часописа "Топола", а 19. априла отварање изложбе радова ученика основних и средњих школа и проглашење побједника конкурса. 

"Осим тога, радимо и на транспорту прошлогодишњих ликовних радова у САД, гдје ће изложба бити постављена у православној цркви на Менхетну у Њујорку", рекао је Малешевић. 

Он каже да се ресорно министарство обратило свим основним и средњим школама из Козарске Дубице и окружења да 19. априла у Градину дође што више ученика, као и локалним заједница да им обезбједе превоз. 

"Наша је дужност да тај дан у што већем броју дођемо у Градину и да се помолимо за све оне који су невино страдали и да им одамо пошту", рекао је Малешевић. 

Он је подсјетио да је ресорно министарство, по задатку који је добило од Народне скупштине Републике Српске, конституисало одбор који треба да прати израду и провођење пројекта Меморијалног центра Спомен подручја Доња Градина. 

"Два значајна члана одбора су из Београда, а ријеч је о Слободану Малдинију и Јовану Мирковићу, који ће као експерти помоћи у дефинисању тендерске документације, јер се ради о сложеном пројекту", рекао је Малешевић. 

Обиљежавање 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини почеће 19. априла у 9.00 часова служењем свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици. 

Након тога у 11.15 часова предвиђено је полагање вијенаца на уласку у Спомен подручје Доња Градина, док ће парастос и помен жртвама бити служени у 12.00 часова на гробном пољу Кошуте. 

Обраћање званичника предвиђено је у 13.00 часова по протоколу које ће утврдити кабинет предсједника Републике Српске. 

У 13.40 часова почиње Меморијална академија под називом "Тражим помиловање", коју ће реализовати професори, сарадници и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, уз учешће хора Српског пјевачког друштва "Јединство". 

Члан Извршног одбора за обиљежавање 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини Лука Кецман рекао је да у програму учествује стотињак извођача, те да је жеља да ове година са сцене проговоре млади људи. 

"Усташки систем логора Јасеновац је творевина нељуди и за њих не можемо да тражимо помиловање, али за свакога ко је био достојан имена човјека тражимо помиловање", рекао је Кецман, који је и декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Државни врх Србије и представници Израела на помену у Доњој Градини

ОЧЕКИВАЊЕ ВЕЛИКОГ ОДЗИВА НА МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.