ДЕСНИЧАРИ ОПТУЖУЈУ ВАТИКАН ДА ПРЕВИШЕ СЛУША СПЦ

Хрватска десница

Хрватска десница

Хрватска јавност, а нарочито десне странке, веома су незадовољни чињеницом да Ватикан формира заједничку радну гупу у којој би представници Католичке и Српске православне цркве (СПЦ) размотрили аргументе за и против проглашења Алојзија Стјепинца за свеца."Ово је изашло из теолошких оквира и постало прворазредно политичко питање које не може остати без одговора", тврди предсједник Демократског савеза националне обнове (ДЕСНО) Анте Ђапић. 

Некадашњи лидер Хрватске странке права из њеног неоусташког периода поручује да је његова странка покренула акцију "Степинац – светац одмах" јер сматра да нема разлога за одгађање проглашења кардинала Алојзија Степинца светим. 

Он тврди да треба вршити "озбиљан притисак да Ватикан укине одлуку о стварању мјешовите групе између хрватске Католичке цркве и Српске православне цркве, које би требало рашчистити неке наводно спорне ситуације у вези са кардиналом Степинцем". 

"Недопустиво је да се пита за било какво мишљење неко други, а камоли СПЦ, која је била један од главних креатора великосрпског програма", наводи Ђапић. 

Многи десни портали у Хрватској замјерају Ватикану и папи Фрањи да су благонаклони према Србима и СПЦ. 

Процес беатификације кардинала Алојзија Степинца завршен је прије четири године, па је неколико пута објављиван чак и датум када је требало да буде проглашен светим. 

Онда је услиједила кореспонденција папе Фрање са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом. 

Спорне ствари у вези са Степинцом односе се на период Независне Државе Хрватске (НДХ) и злочине које је починио усташки режим. 

Такође, СПЦ не крије забринутост што се у Хрватској и данас не само толеришу него и покушавају заговарати, па и рехабилитовати, вриједности из времена усташког НДХ режима. 

Пошто ће Радној групи бити потребно доста времена, то значи да ће се за неколико година одгодити проглашење кардинала Степинца светим. 

У писму које је крајем прошле године патријарх Иринеј упутио папи Фрањи, како наводе медији, посебно је упозорено на улогу кардинала Степинца у покрштавању православаца након формирања НДХ и доласка Анте Павелића и усташа на власт. 

Кардинал Степинац био је војни викар НДХ, а потом на челу Комисије за покрштавање, што му у СПЦ највише замјерају. 

Покрштавањем су спашени животи многих Срба, али, ипак, ријеч је о мањем броју у односу на онај колико их је убијено и присилно исељено. 

Према подацима које је Српско народно вијеће прикупило у загребачкој надбискупији, 1941. године је око 41.000 Срба поднијело молбу за покрштавање, 1942. око 21.000, а након тога је годишње стизало између 500 и 600 молби. 

Укупно је у прве двије године НДХ око 65.000 Срба поднијело молбу за покрштавање. Упозорава се да тим бројкама ваља додати још око 18.000 Срба чије се молбе за покрштавање налазе у Државном архиву, као и око 4.500 молби из Градског архива. 

Како наводе хрватски портали, српска страна тврди да је из НДХ присилно исељено око 120.000 Срба, те да их је, према подацима "Америчког музеја холокауста" у Вашингтону, у НДХ страдало око 300.000, а према подацима историчара Владимира Жерјавића - 217.000. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац - Jadovno ...

Патријарх Иринеј: Папа ми је рекао да није хвалио Степинца

Владимир Умељић: „Свети“ Алојзије Степинац и Срби

Шта СПЦ мисли о светости Степинца

Право лице „блаженог“ надбискупа: Степинац моли папу да спасе НДХ!