ДЕКЛАРАЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА

Јасеновац

БАЊАЛУКА, 20. МАЈА (СРНА) - Учесници Међународне конференције о систему усташких логора смрти Јасеновац, која ће почети у уторак, 24. маја у Бањалуци, усвојиће декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату који је починила Независна Држава Хрватска, изјавио је данас предсједник Извршног одбора Удружења "Јасеновац - Доња Градина" Владимир Лукић.
Лукић је рекао да се дошло до закључка да и Срби, по узору на Јермене, објаве такву декларацију, што ће бити свједочење о злочинима који су почињени над Србима, Јеврејима и Ромима.
Он је додао да је сачињен интегрални текст декларације који ће бити подијељен учесницима на српском, енглеском и руском језику на почетку конференције, а требало би да буде усвојена почетком другог дана скупа, у сриједу, 25. маја.
Лукић је навео да ће на дводневној конференцији, под називом "Пета међународна конференција о систему концентрационих логора и стратишта хрватске државе за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату" бити изнесено више од 60 реферата учесника, највише свједочења преживјелих логораша.
За овај скуп већ су одштампана два зборника на српском и енглеском језику, а трећи ће бити одштампан након што скуп буде одржан, истакао је Лукић на конференцији за новинаре.
Члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић истакао је да ће на овом скупу посебна пажња бити посвећена страдању дјеце и жена у јасеновачком систему логора смрти, популације која чини више од половине жртава.
"Међународна комисија за истину о Јасеновцу објавиће и званично саопштење у којем ће стојати да је у усташком систему јасеновачких логора страдало нешто више од 110 000 мале дјеце'', истакао је Живановић.
Он је нагласио да је Хрватска била једина земља на свијету која је имала концентрациони логор за малу дјецу, који је био подијељен на четири дијела, а у првом дијелу су била дјеца узраста до једне године.
Живановић је истакао да је до сада ова комисија успјела да прикупи приближно 75 000 имена и презимена страдале дјеце.
Прва међународна конференција о систему усташких логора смрти Јасеновац одржана је 1997. у Њујорку, друга 2000. у Јерусалиму, трећа 2002. године у Бањалуци и четврта такође у Бањалуци 2007. године.
Отварање Пете међународне конференције предвиђено је за 10.00 часова у просторијама Банског двора.

 

Извор: срна