ДАН СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН И У ЊУЈОРКУ

ЊУЈОРК, БЕОГРАД, /СРНА/ - У Њујорку је по једанаести пут свечано обиљежен дан устанка посљедњих јасеновачких логораша, који су прије шездесет и седам година одлучили да неће да иду у смрт као што овце иду на клање и голоруки су се супротставили својим џелатима, саопштено је данас Срни из Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/.

Обиљежавању Дана сјећања на јасеновачке жртве, које је одржано 21. и 22. априла, присуствовао је изасланик Светог архијерејског синода СПЦ епископ липљански Јован, који је као координатор Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора упућен у Њујорк као знак подршке овом догађају, који је јединствен ван српских земаља и региона бивше Југославије.

Овогодишње обиљежавање почело је 21. априла вечерњом службом и поменом који је по благослову епископа источноамеричког Митрофана служио владика липљански Јован, уз саслужење пароха њујоршких Ђокана Мајсторовића и Владислава Радујковића.

Обиљежавање је настављено свечаном вечером, на којој је бесједио епископ Јован, а говорили су и Борис Малагурски, режисер филма "Тежина ланаца", Бари Литучи, директор Института за истраживање Јасеновца, генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић и протојереј Ђокан Мајсторовић.

Вечери је присуствовао и угледни епископални свештеник Роберт Рајт, професор црквене историје на Теолошком факултету епископалне цркве, те више угледних Срба и представника других заједница чији чланови су били жртве холокауста и геноцида у Другом свјетском рату.

Обиљежавање је настављено Светом архијерејском литургијом на Томину недјељу, након које је приказан филм Симе Брдара о Цадику Данону, једном од преживјелих јасеновачких логораша.

По јакој киши и вјетру у бруклинском Спомен-парку холокауста, код споменика Јасеновцу, одржан је комеморативни скуп коме је присуствовао велики број људи, нарочито потомака жртава, а на коме је, осим помена и јеврејске молитве кадиш одржано више говора у којима је наговијештено да ће овај скуп, уз Божју помоћ, прерасти у још значајнији догађај са већим бројем учесника.       

Први пут ове године Дан сјећања на јасеновачке жртве одржан је у организацији њујоршке црквено-школске општине, а саорганизатор је био Институт за истраживање Јасеновца.

Обиљежавање овог дана у Њујорку установио је Институт за истраживање Јасеновца, у сарадњи са Црквено-школском општином и у просторијама Храма Светог Саве, који је од прошле године постао катедрална црква Источноамеричке епархије СПЦ.

У њујоршком спомен-парку холокауста у Бруклину постављен је споменик јасеновачким жртвама, а већ неколико година заредом градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг прогласио је 22. април Даном Јасеновца у Њујорку.

 

 

Извор: срна