„Да није било Тита, не би било Хрватске“

Јосип Броз Тито (Фото: Новости)

Јосип Броз Тито (Фото: Новости)

„Да није било Тита, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, а Хрвати би били потчињени као нацистички колаборационисти“. То је крајем прошлог века говорио Фрањо Туђман, некадашњи председник Хрватске, пише загребачки недељник „Глобус“.

Одлука хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се из председничких двора на Пантовчаку уклони биста Јосипа Броза Тита изазвала је велику пажњу медија и шире јавности.

У ауторском тексту за „Глобус“ под насловом „Да није било Тита, неби било Хрватске“ Велимир Висковић, књижевни критичар и уредник Енциклопедије Крлежијане први пут је изнео сећања на разговоре са Фрањом Туђманом осамдесетих година.

Ево како Висковић описује шта му је Туђман рекао о Титу:

„Немојте подцењивати Тита, он је стари Коминтернин ученик, а Коминтерна никад није прихваћала версајску, унитарну Југославију. Осим тога, он је увек био брана према великосрпским утицајима. Није никад допустио да те силнице у социјалистичкој Југославији превладају. Он је заустављао и тенденције минимализирања хрватског доприноса НОБ-у, што је био јасан великосрпски концепт како би се Хрвате оптужило за грех усташтва. Био је и против напухивања бројки о јасеновачким жртвама, јер је то био начин како да се Хрвате присили на признање кривице и испаштање у заједничкој држави. Да, није било његове антифашистичке борбе, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, јер би четници и Избегличка влада они били прихваћени као део савезничке коалиције, а Хрвати би били потчињени као нацистички колаборационисти! Осим тога, Тито је припојио Ријеку и Истру Хрватској! Одупревши се Стаљину, Тито је израстао у државника кога је прихватио цели свет, чије се мишљење свуда уважавало. Уза све, мислим да Тито, иако је био на челу Југославије, никад није заборавио да је Хрват пореклом.“

Текст у „Глобусу“ илустрован је и интервјуом за ХТВ 1999. године у коме је хрватски председник, између осталог, рекао:

„Да није било антифашистичког покрета и Тита, који је познат и цењен у несврстаном свету, не бисмо имали Хрватске.“

 

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

 

Везане вијести:

Тито поклањао Космет Албанцима још 1946. године - Jadovno ...

КОЛИКА ЈЕ ТИТОВА КРИВИЦА за геноцид у ... - Jadovno 1941.

Тито намерно разбио СФРЈ? - Jadovno 1941.