Брисел од Загреба тражи кривично гоњење за негирање холокауста

Хрватски
гардисти испред споменика у Јасеновцу

Хрватски гардисти испред споменика у Јасеновцу

Загреб - Брисел од Хрватске тражи да законима прецизно предвиди кривично гоњење оних који поричу фашистичке злочине, преносе хрватски медији позивајући се на изјаву повјеренице ЕУ за правосуђе Вере Јоурове.

Вијест је муњевито обишла регион, са акцентом на дио њене изјаве да Хрватска у своје законе није прецизно "криминализовала негирање холокасута". Европска комисија жели да се у кривичном закону наведе како је негирање холокауста и осталих злочина фашизма кажњиво.

Након што је загребачко Општинско државно тужилаштво одбацило кривичну пријаву против аутора поруке "Педере у логоре", јер је аутор тај позив објавио под утицајем "психологије масе, због чега није имао намјеру да подстиче на насиље и мржњу", Државно тужилаштво Републике Хрватске (ДОРХ) се "напокон тргнуло". Загребачко Жупанијско државно тужилаштво поништило одлуку општинског државног тужилаштва и наложило спровођење истраге.

Након тога ДОРХ је објавио да је због уочених погрешних одлука општинских и жупанијских државних тужилаштва покренута провјера свих поступака и пресуда за кривично дјело подстицања на насиље и мржњу вођених у посљедње три године.

Обрт у случају те кривичне пријаве, случајно или не, услиједио је након специјалне конференције посвећене теми борбе против расизма, ксенофобије и говора мржње у Европској унији, одржане прије неколико дана у Бриселу.

Главна порука конференције је да се чланице ЕУ морају снажније борити против расизма, ксенофобије и говора мржње, јер им је то не само законска, већ и морална обавеза.

Повјереница ЕУ за правосуђе Вера Јоурова такође је недавно позвала државе чланице да у потпуности спроведу обавезе из Оквирне одлуке Вијећа Европе од 28. новембра 2008. године о сузбијању одређених облика и начина изражавања расизма и ксенофобије казненоправним средствима у национално законодавство. Јурова је прозвала низ чланица ЕУ, међу којима и Хрватску, што нису у свом законодавству јасно криминализовале негирање холокауста. Запријетила је да ће ЕК покренути поступке према оним чланицама које не спроводе оквирну одлуку у вези с тим питањем.

Министарство правде

Портпарол Министарства правде Хрватске Сергеј Абрамов изјавио је да је Европска комисија новембра 2014. године позвала Министарство правде да јој достави додатна појашњења о транспонирању Оквирне одлуке о сузбијању јавног изражавања расизма и ксенофобије, и то у дијелу који се односи на кривичну одговорност за порицање или умањивање холокауста у хрватско кривично законодавство. Истог мјесеца Министарство правде, тврди Абрамов у Бриселу је послало додатно тумачење у којем је објаснило да је Хрватска у Кривични закон, који је на снази од 2013., у потпуности уградила одредбе из оквирне одлуке.

 

Извор: Глас Српске

 

Везане вијести:

Јосипу Брозу Титу историја никад неће опростити што није отишао у Јасеновац

Надежда Винавер – ЈАСЕНОВАЧКО ЗАШТО

Шта ми имамо са јеретичким “свецима”? – разговор са др Зораном Чворовићем

Никола Николић: Јасеновачки логор (1)

Јасеновац - Јадовно 1941.