Беч добија парк Диане Будисављевић

Дeo Улице Росауер Ланде према Мосту мира у 9. бечком округу Алсергрунд, од понедељка 13. октобра носиће име – Парк Диана Будисављевић. Тај део шеталишта, иначе намењен најмлађима, добиће име на иницијативу одбора Српског културно-просветног друштва „Просвјета“ из Аустрије.

– У знак сећања на велико и незаборавно дело Диане Будисављевић, која је у време НДХ спасла животе 12.000 српске, јеврејске и ромске деце, поднели смо захтев граду Бечу да једна улица или парк добију име ове хероине – каже професор Срђан Мијалковић, председник СПКД „Просвјета“ у Аустрији. – То смо учинили јер смо желели да одамо почаст њеном делу, али и да парк посвећен српској снаји постане симбол зближавања Срба и Аустријанца.

Диана Будисављевић (Обеер) је Аустријанка рођена у Инсбруку 1891. године, где је живела и радила као медицинска сестра. Ту је упознала Србина из Хрватске, свог будућег супруга, доктора Јулија Будисављевића. Након венчања, пар се сели у Загреб, где остаје током Другог светског рата. У току рата, Диана са неколико блиских сарадника, међу којима су били Марко Видаковић, Ђуро Вукосављевић, Камило Бреслер… и други, ризикује сопствени живот да би спасла малишане, српског са Кордуна и Козаре, Јевреје и Роме.

Диана се почетком седамдесетих вратила у свој родни град Инсбрук и умрла је 1978. у Аустрији. Бечлије, међутим, у почетку нису биле вољне да прихвате српски предлог.

– Када смо 2012. године оформили тим за израду пројекта и започели акције информисања бечке и српске јавности о делу Диане Будисављевић, схватили смо да оно није било довољно познато ни самим Аустријанцима – открива нам Мијалковић. – У једном округу су одбили наш предлог само зато јер „име Диана Будисављевић Аустријанцима није лако за изговарање“. Срећом, нашли смо разумевање у деветом бечком округу, који се налази у средишту Беча и има око 40.000 становника.

 

 Део Улице Росауер Ланде према Мосту мира у 9. бечком округу Алсергрунд

 

Наиме, лидер младих социјалдемократа Маркус Гремел из ове општине одмах се укључио у акцију бечких Срба.

– На први мах био сам одушевљен предлогом да се отвори Парк Диане Будисављевић у 9. бечком округу и обећао сам српској заједници, са којом сјајно сарађујем, да ћу им помоћи – каже данас Маркус Гремел. – Требало је доста времена и састанака по разним институцијама док општина Алсергрунд није донела коначну одлуку. Срећан сам због нашег заједничког успеха.

Свечано отварање Парка Диана Будисављевић предвиђено је у преподневним сатима на простору код Моста мира. Тада ће бити постављена спомен-плоча са њеним ликом, која говори о спасавању деце из усташких логора фашистичке Независне Државе Хрватске. На свечаности ће говорити бечки секретар за интеграцију, председница 9. округа, владика Андреј, Перо Јанковић, амбасадор Србије у Аустрији и професор Срђан Мијалковић. У програму, који ће бити на немачком језику, учествоваће Јелена Крстић, која ће отпевати српске тужбалице и српски глумци, који ће рецитовати „Јаму“ Ивана Горана Ковачића.


Од Србије два ордена

Диана Будисављевић је носилац многих признања и одликовања. Њено име носе улице у Београду, Панчеву, Бања Луци, Дубици и Загребу. Држава Србија је постхумно одликовала Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“. Српска православна црква јој је доделила први новоустановљени Орден царице Милице.

 

Извор: Магацин

Везане вијести:

Диана Будисављевић - Отргнута од заборава

„Царица Милица” за српског Шиндлера

35 година од смрти Диане Будисављевић