У БЕОГРАДУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "МОЈЕ ЈАДОВНО"

БЕОГРАД, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У парохијском дому при храму Вазнесења Господњег у Београду вечерас је одржано предавање на тему "Моје Јадовно" о комплексу усташких логора Јадовно, гдје је за вријеме Другог свјетског рата у такозваној Независној Држави Хрватској убијено готово 40 000 Срба, а за те злочине готово да нико није ни одговарао.

Предавање је одржао предсједник бањалучког Удружења потомака и поштовалаца жртава "Јадовно 1941" Душан Басташић, који је рекао да је погрешно мислити да се, када се помиње Јадовно, ради само о једној јами, гдје су убијани Срби, него се ради о читавом комплексу усташких логора на релацији Госпић - Јадовно - острво Паг.

Басташић, чији су најближи рођаци настрадали у тим логорима и јамама, рекао је да је прича његове страдалничке породице слична причама свих других крајишких породица које су на исти начин пострадале.

Он истиче да је породица Басташић током историје доживјела оно што су усташки идеолози и планирали за све Србе у Хрватској - једна трећина је побијена, једна покатоличена, а једна протјерана у Србију.

Басташић је подсјетио да се и данас о Јадовну ћути, а да је тек 2007. године у Београду изашла књига Ђуре Затезала о комплексу усташких логора Јадовно, иако је то двотомно дјело било готово још 90-те године прошлог вијека, али у Хрватској није могло наћи издавача.

Он је рекао да је Јадовно био један о најстравичнијих усташких логора, који се појавио и прије Јасеновца и прије Аушвица, те да је у само 132 дана, од априла до августа 1941. године, ту убијено најмање 40 123 жртве, од којих најмање 38 200 Срба, а остало су Јевреји и антифашисти.

Басташић је упозорио на чињеницу да је Јадовно заборављено и истакао да су предавања о злочину у том логору начин да се одржи сјећање на жртве и ужасне злочине усташке НДХ, с обзиром на то да је данас то стратиште запуштено и у Хрватској нико не жели да га покаже.

Према његовим ријечима, Затезало је у свом дјелу евидентирао 33 јаме Јадовна, али до данашњег дана су лоциране само двије, док се за остале не зна мјесто.

Басташић је навео да је Госпић био главни ликвидациони центар НХД, одакле су српске жртве које су довожене и из БиХ, одвођене на стратиште на једну пољану изнад малог села Јадовно, док се мало зна да су на острву Паг била три логора - један за Србе, један за Јевреје и антифашисте, а један за жене и дјецу, који је био уједно и први такав логор у том рату, гдје је убијено око 8 000 жртава.

Он је истакао да циљ усташа није био само да убију Србе, него и да их понизе и муче прије смрти, па су их тако везивали жицом, живе бацали у јаме, а у једну такву јаму дубоку 55 метара је живо бачено 218 Срба, жена и дјеце, пад је преживјело 63, а послије шест недеља извучено је живих 13 жена и један мушкарац, док су дјеца поумирала не од глади, него од жеђи.

Усташки режим је убио и више од 200 православних свештеника, од којих у Јадовну 73, међу којима и епископ горњокарловачки Сава Трлајић, и, највјероватније, митрополит дабробосански Петар Зимоњић.

Басташић је своје предавање поткријепио обиљем слика и видео материјала, међу којима је и свједочење једне жене која је преживјела бацање у једну такву јаму, као и писано свједочење друге жене која је са својим петогодишњим сином Илијом, који није преживио, бачена у јаму у Ливањском пољу.

Касније се она други пут удала и свом другом сину дала исто име, Илија, који је 1991. године, 50 година касније, по упутству мајке пронашао у тој јами кости свога полубрата.

Старјешина храма Успења Господњег јереј Арсеније Арсенијевић је рекао за медије из Републике Српске да је ово предавање организовано у Београду, јер је јако важно да се о том страдању прича и да се не забораве жртве, те да њихови потомци знају шта су све ти страдалници преживјели да би носили своје српско име и православну вјеру.

Басташић је предавање "Моје Јадовно" одржао већ два пута у Бањалуци, а сутра ће у Бијељини, док планира да их одржи и у Требињу, Чачку, Новом Саду.

 

 

 

Извор: срна