Постављен крст на Сланој!

Питање је само је ли неко провјерио да ли је до сада срушен, или у стилу Кју Кукс Клана запаљен?

Парастос код Спомен крста изнад Пашке увале Слана}}

Парастос код Спомен крста изнад Пашке увале Слана

Прије седам дана наше телевизије и други електронски медији, нису објавили као ударну вијест да је на мјесту истинске плаве гробнице српског народа на острву Пагу, постављено једино достојно и озбиљно спомен-обиљежје жртвама из 1941. године.

Фронтал већ дуго прати оживљавање сјећања на јасно објашњење зашто Срба нема више у данашњој Неовисној Републици Хрватској, као што их је требало нестати у Независној Држави Хрватској Анте Павелића. Проблем је само што то не слиједе српске владине и невладине институције.

Истим једним таквим дрвеним крстом је обиљежено по први пут у историји стварно мјесто логора Јадовно, што је истовремено обиљежило и прекид сарадње удружења Јадовно 1941. из Бање Луке, са Српским народним вијећем и другим хрватоликим институцијама у Неовисној Републици Хрватској. Њима су ријечи као геноцид, наставак геноцида или просто хапшење људи због ношења српске заставе - непримјерене.

Потомци и поштоваоци жртава комплекса логора смрти Госпић –Јадовно – Паг код Спомен крста на мјесту логора Јадовно

Потомци и поштоваоци жртава комплекса логора смрти Госпић –Јадовно – Паг код Спомен крста на мјесту логора Јадовно

Пуно тога је овдје написано о Јадовну, а такође и о Сланој, да свако ко има и мало соли у глави може употријебити претраживач и сазнати све што га занима, уколико до сада не зна. А гријех је према себи самом то не знати.

Поготово то да је камена спомен-плоча постављена на Сланој први пут након 1991. године два пута ломљена, а да то није пренио ни један озбиљан медиј у српском простору. Зато сада треба пазити на дрвени крст.

Фронтал доноси ово саопштење удружења Јадовно 1941. да би подгријало ватру, јер у нашим медијима она никад није достојно ни распламсана. Дугујемо то свим нашим прецима невино страдалим у геноциду који је претходио Јасеновцу.

Оно што наше телевизије нису пренијеле као ударну вијест

Поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, потомци јадовничких жртава окупљених око удружења грађана „Јадовно 1941.“, благословом Његовог преосвештенства Епископа горњокарловачког Г. Герасима, започели су своје сабрање у петак 19-ог јуна 2015. године у поподневним часовима у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, гдје је уз присуство великог броја вјерника освећен крст који су потомци жртава донијели из Бањалуке.
Потом је Дому културе одржана промоција књиге (Х)Историја осушене збиље, аутора Николе Копца, која је свјетлост дана угледала захваљујући издавачу УГ „Јадовно 1941.“

У суботу 20-ог јуна код Шаранове јаме, парастос за све православне Србе побијене у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, служили су свештеници Митрополије београдско-карловачке и Епархија браничевске, ваљевске, бихаћко-петровачке и горњокарловачке.

Копање темеља за Спомен крст изнад Пашке увале Слана

Копање темеља за Спомен крст изнад Пашке увале Слана

Предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Ј. Басташић, захвалио се Епископу Г.Герасиму на благослову да се шесту годину за редом обиљежи Дан сјећања на Јадовно 1941. Он је подсјетио све сабране на те страшне дане у којима је на најсвирепији начин побијено више од 40.000 људи, међу којима је било преко 38.000 српских жртава.

Након парастоса дио сабраног народа упутио се мученичком стазом јадовничком ка мјесту некадашњег логора Јадовно на Велебиту. На самом мјесту логора, поред часног крста који су потомци жртава поставили 2012. године, парастос је служио свештеник Епархије браничевске Милош Мишчевић.

Полагање вијенца у Пашки канал 2015.

Полагање вијенца у Пашки канал 2015.

Други дио ходочасника, бродом из Карлобага отпловио је ка ували Слана на острву Пагу гдје су поставили крст у крвљу српких мученика натопљеној каменој пустињи а затим након тога и у Метајну, гдје је на локацији некадашњег логора за жене и дјецу по први пут одржан помен.

Овом молитвеном сабрању присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, секретар Српског народног форума из Вуковара Зоран Којић те потомци и поштоваоци жртава из Србије, Српске, региона и дијаспоре.

 

Извор: Фронтал

 

Везане вијести:

Tesla at Jadovno

Брендирање Јадовна - Jadovno 1941.

Метајнска литија 2015. - Jadovno 1941.

НИН: Без имена и спомен-обележја

Ми вас нисмо заборавили!

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.