Постављен крст на месту логора Јадовно

Након данашњег парастоса и комеморације за 40.000 највећим делом српских жртава усташког логора Јадовно код Шаранове јаме, око 300 учесника скупа, углавном младих људи из Беграда и Бањалуке прошло је стазом дугом десетак километара до самог места некадашњег логора Јадовно и тамо поставило крст и одржало помен жртвама.

Након помена који су служили свештеници карловачко-београдске и браничевске епархије, присутнима се обратио председник удружења потомака жртава „Јадовно 1941” из Бањалуке Душан Басташић, истичући да се никада до данас не месту логора у коме је од 40.000 страдалих било 38.000 Срба, од 1941. није окупило више људи.

Говорећи о историјату логорског комплекса који је, осим локација на Велебиту и око Госпића, обухватао и логоре у увалама Слана и Метајна на острву Пагу где су били први логори за децу и жене у Европи, он је рекао да су у тај логор били довођени људи из свих делова тадашње Независне државе Хрватске, односно Хрватске, БиХ и Срема и одатле одвођени на ликвидације.

„Пре него што су Италијани, згрожени усташким злочинима у том делу Лике преузели власт од усташа, усташе су побијале 1.500 последњих затвореника који су били у логору, док је око 2.000 логораша из логорског комплекса пребачено у друге логоре, међу којима и у Јасеновац који је тада формиран”, рекао је Басташић.

Он је напоменуо да је након Другог светског рата комисија тадашњег сабора одбила да се тих 1.500 жртава сахрани, а да је близу логора, баш изнад забетониране јаме с костима постављен споменик који је срушен.

„Дошли смо овде оживети сећање на стравичне догађаје како се они више не би могли поновити”, рекао је председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Он је додао да је почетком 40-их у Хрватској постојао „вишак идеје” да се не може живети с другима и другачијима, и додао да је у задњих неколико векова историје било ретко да неко у циљу изградње своје државе истребљује друге народе као што је било у НДХ.

Председник Асоцијације избегличких удружења из Србије Милојко Будимир изразио је задовољство због тога што је 150 углавном младих људи, средњошколаца и студената посетило стратишта, јутрос Шаранову јаму, а постом и Јадовно. Он је Танјугу рекао да је то тек први корак и да би радном акцијом требало уредити и означити подручје логора.

 

Извор: politika