Линта: Усташка идеологија – узрок рата

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позвао је хрватског предсједника Иву Јосиповића да, умјесто што се бави лидером радикала Војиславом Шешељем, затражи од Савјета безбједности УН да предузме мјере које има на располагању против усташке идеологије коју је као "духа из боце" пустио хрватски предсједник Фрањо Туђман.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/ustaska_ideologija.jpg

"Усташка идеологија је главни узрок рата и свих страдања. Нажалост, и дан данас има доста сљедбеника у Хрватској и изазива највише страха. Вјерујем да је господин Јосиповић сагласан са оцјеном ЕУ да Хрватска и друге међународне организације нису учиниле довољно да се дух усташтва врати у боцу и да је то задатак свих антифашиста у региону и међународној заједници", поручио је Линта.

Он је нагласио да управо зато предсједник Хрватске нема морално право да говори које услове Србија мора да испуни и како да се понаша, саопштено је из ове коалиције.

"Очекујем да ЕУ увиди грешку јер је у своје чланство примила државу која се није обрачунала са усташком идеологијом и у којој је почетком септембра 2013. године или свега два мјесеца од пријема у чланство у ЕУ, започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преостали Срби или асимилују или иселе из Хрватске", рекао је Линта.

Он је оцијенио да хрватско руководство чини све да докаже лажну тезу да је идеологија лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља била узрок рата у Хрватској и да српско руководство увуче у ирационалну расправу са Шешељем и тако заустави реформе у Србији.

Линта тврди да појединим факторима у региону и шире, очито, није у интересу стварање јаке Србије на чијем је челу одговорна Влада, те стога чине све да зауставе започете реформске процесе.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић најавио је да ће Хрватска на сједници Савјета безбједности УН средином децембра представити своје ставове о јавним иступима Војислав а Шешеља и затражити предузимање мјера.

 

Извор: БН

 

Везане вијести:

Удружење логораша Другог свјетског рата Републике Српске ...

Две хиљаде страдале деце у Другом светском рату траже ...

Славко Голдштајн: Хрватску ће избацити из ЕУ настави ли ...