ХРВАТСКА ДА СЕ СУОЧИ СА ЗЛОЧИНИМА ПОЧИЊЕНИМ У ЊЕНО ИМЕ

БЕОГРАД, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Потпредсједник Скупштине Србије Ненад Поповић изјавио је вечерас у Београду да Хрватска мора да се суочи са злочинима који су почињени у њено име, и то почевши од првог логора смрти у Другом свјетском рату – Јадовна, "закључно са злочинима у `Олуји` – највећем етничком чишћењу у Европи од Другог свјетског рата до данас".Поповић је на отварању изложбе посвећене страдању Срба и Јевреја у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ - Јадовно - Госпић - Паг, истакао да је Јадовно основано искључиво са сврхом да се униште Срби и Јевреји.

  

Moje Jadovno

 

Он наводи да је у Јадовну на најмонструознији начин за мање од два мјесеца убијено више од 40.000 људи, а Србија није учинила довољно да међународна јавност сазна за овај злочин и "натјера Хрватску да поштује невине жртве, заштити спомен-обележја, истражи јаме у које су бацани Срби и Јевреји и да овај стравичан злочин призна и осуди".

"Да је учињено све да свет сазна за овај стравичан злочин, данас не би било могуће да се у Вуковару, граду у којем живи више од 30 одсто Срба, демонстрира против ћирилице, да се протерује српска култура и покушава да затре сваки траг присуства Срба", поручио је Поповић.

 Он је истакао да "овај злочин мора да буде урезан у колективно памћење Срба" и поручио да је одрживо помирење међу народима у региону немогуће све док се сви злочини не признају и не осуде.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић је истакао да је у Јадовну за свега 132 дана убијено 38.000 Срба, 2.000 Јевреја и око 1.000 идеолошких противника тадашњег режима.

Убијена су и чак 72 свештенослужитеља СПЦ, међу којима два архијереја.

Басташић је истакао да се подсјећање на стратишта попут Јадовна мора посматрати и "у функцији превенције геноцида".

Он је подсјетио да је главни идеолог усташког покрета Анте Старчевић установитељ хрватског државног права, а данас је у Хрватској "плебисцитарно прихваћен као отац домовине".

"Старчевић је лансирао синтагму `хрватски човјек на хрватском тлу`, а под хрватским тлом подразумијевао је цијело подручје данашње Хрватске, БиХ и дио данашње Србије. Том човјеку се данас интензивно дижу нови споменици и немате ниједног градића у Републици Хрватској чија улица, школа или неки дом не носи његово име", упозорио је Басташић.

 

Моје Јадовно - Руски дом, Београд, 7. фебруар 2013. Моје Јадовно - Руски дом, Београд, 7. фебруар 2013. Моје Јадовно - Руски дом, Београд, 7. фебруар 2013.

 

Директор Руског дома Михаил Денисов упозорио је на опасност од поновног ширења фашистичке идеологије у Европи и оцијенио да би "на свим трговима Европе" морали да се дижу споменици жртвама фашизма у Другом свјетском рату.

Отварању изложбе у Руском дому присуствовао је и Његово преосвештенство владика ремезијански Андреј, који је и викарни епископ Његове светости српског патријарха Иринеја, представници Института за савремену историју, директор "Веритаса" Саво Штрбац, као неколико стотина посјетилаца.

Изложба "Моје Јадовно" биће постављена у Руском дому до 14. фебруара.

Изложба која садржи фотографије и записе који свједоче о овом трагичном историјском догађају, до сада је била постављена у Бањалуци и Новом Саду, а у плану је и да буде приказана у региону и у европским пријестоницама.

Логор Јадовно затворен је крајем августа 1941. године наређењем италијанских трупа, које су биле згрожене злочинима. Око 2.000 људи преживјело је Јадовно, али су пребачени у Јасеновац и тако је и формиран овај концентрациони логор смрти.

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић, а организатори су Руски центар за науку и културу "Руски дом", Удружење грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке и Удружење студената историје "Др Милан Васић".

 

Извор: срна

 

 Везане вијести : 

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно