ФОРМИРАТИ КОМИСИЈУ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ О ШАРАНОВОЈ ЈАМИ

Latinica

Припремио: Дарко Терзић. БАЊАЛУКА, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић огорчен је тврдњама у дијелу хрватске јавности да на дну Шаранове јаме "нема ништа и да је дно покривено само смећем" и захтијева да се формира комисија која би се спустила у Шаранову јаму и утврдила не само да ли се на дну налазе људске кости, већ и да ли има трагова о њиховом уклањању или уништавању. 
"У најмању руку не би било коректно да се таква комисија формира без учешћа експерата из Србије и БиХ, без консултовања са Српским народним вијећем из Хрватске и Удружењем потомака жртава Јадовно 1941. из Бањалуке“, рекао је Басташић за Срну. 
Он подсјећа да су у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг убијани не само грађани са данашњег подручја Хрватске већ и они са подручја Србије и БиХ.

 

Басташић каже да се тврдњама изнесеним углавном на "бранитељским" порталима да на дну Шаранове јаме "нема ништа", односно да је "дно покривено само смећем", прикључио недавно и хрватски католички бискуп Миле Боговић.
"Подсјећамо да су се спелелолози из Србије 1990. године спуштали у јаму и фотодокументовали кости на дну јаме", каже Басташић.Он наводи да се у извјештају хрватских спелеолога из 60-тих година тврди да је на дну Шаранове јаме нађен седимент људских костију висине 1,35 метара, али да се у налазу комисије коју је хрватска влада формирала 90-тих година каже да на дну јаме "нема ништа".
"Јавно изражавамо сумњу у професионализам и хуманизам чланова хрватске комисије. Кости са дна Шаранове јаме нису могле једноставно нестати, дакле, неко их је са дна уклонио или их је тамо уништио. Јавности је мало познато да је нешто слично урађено у Пријебојској јами недалеко Личког Петровог Села, као и на још неким локалитетима у Лици“, каже он.У вријеме Владе Јадранке Косор, подсјећа Басташић, на основу информација да су 1945. у Пријебојској јами „убијани припадници хрватске војске“ почело се са ексхумацијама. 
"Након што је на основу предмета нађених уз кости жртава утврђено да се ради о православним Србима, ексхумација је прекинута, црне вреће са костима су неко вријеме остављене уз јаму, а онда негдје однесене. Овоме у прилог свједочи фотодокументација коју посједујемо. Постављамо питање да ли након ове интервенције `чисто` дно Пријебојске јаме значи да се тамо злочин није догодио?“, каже Басташић.

 

Он истиче да је шокиран изјавом хрватског министра за борачка питања Предрага Матића Фреда да су за њега Јадовно и Јазовка "истозначни појмови". „Иако смо у посљедњих неколико мјесеци са горчином и невјерицом пратили кампању да у јами Јадовно нема ништа до `смећа` на њеном дну, шокирала нас је ова изјава. Јадовно и Јазовка не могу бити `истозначни појмови` пошто је Јазовка само једна јама у којој су убијани људи, а логор Јадовно је уз крашке јаме безданке био само дио комплекса концентрационих логора који су хрватске усташе успоставиле непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/“, рекао је Басташић за Срну.
Он наглашава да су у крашким јамама Велебита и велебитског подгорја убијани недужни цивили, већином Срби, који су ликвидирани само зато што су припадали српском народу и исповиједали православну вјеру.
"У јами Јазовка леже и тијела оних који су на Јадовну, острву Пагу, у Јасеновцу, Сиску, Пребиловцима, Садиловцу и многим другим мјестима били наредбодавци злочина, али и непосредни егзекутори", каже Басташић. 
Он наводи да је законом одређено да надлежност за лоцирање јама у којима су злочинци НДХ убијали своје жртве, ексхумацију тијела, њихову сахрану као и обиљежавање тих мјеста врши хрватско Министарство за борачка питања, што је увреда за жртве и њихове потомке.
"У протеклом обрамбено-отаџбинском рату на подручју данашње Хрватске порушено је више од 3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама рата. Зар можемо имати повјерења у Министарство `бранитеља` од којих су неки сигурно учествовали у рушењу ових споменика и покушају брисања трагова злочинаца, њихових сународника из Другог свјетског рата“, наводи Басташић.Он оцјењује да је ријеч о врхунском лицемјерју и увреди, овај пут са врха хрватске државе."Овај корак представља кулминацију релативизације злочина и омаловажавања жртава и њихових потомака. Свједоци смо невиђене кампање у хрватској јавности да се оспори усташки злочин почињен у велебитским крашким безданима и комплексу логора Госпић –Јадовно-Паг“, истиче Басташић. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

Басташић: У Хрватској на дјелу прикривање злочина

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

Душан Басташић: Јаме Јадовна и данас пуне убијених Срба

24. јун 2012. Дан сјећања на Јадовно 1941.

Bastašić: Hrvatska se mora suočiti sa zločinačkom prošlošću