ЗБОР НА ГОДИШЊИЦУ ПРОБОЈА БИЉЕГА

petrova gora

ЗАГРЕБ, 7. МАЈА (СРНА) - Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Српско народно вијеће оранизоваће у недјељу, 13. маја народни због код споменика "Петрова гора" поводом 70. година од пробоја усташко-домобранског обруча на Биљегу у Другом свјетском рату.

Обиљежавање пробоја на Биљегу, како су саопштили организатори, биће прилика за подсјећање у каквом се стању налази баштина споменика антифашизму и антифашизам као уставотворна тековина Хрватске.

"Мјесто сјећања на један од најзначајнијих тренутака актифашистичке борбе је већ двије деценије занемарено и неадекватно заштићено. Пропадање остатака партизанске болнице и ријетких артефаката, земуница и гробова те уништавање самог споменика `Петрова гора` траје до данас", наводи се у саопштењу.

Акцији пробоја усташко-домобранског обруча на Биљегу, коју је извело је 700 партизанских бораца, претходило је вишемјесечно прогањање и убијање жена, дјеце и стараца у овим крајевима. У такозваном чишћењу терена 2.500 цивила одведено је у логоре смрти, а за само 90 дана у прољеће 1942. године у селима Војнић и Вргинмост убијено је 3.454 Срба.

У Петровој гори сахрањено је укупно 1.700 партизанских бораца и 2.504 жртве усташког геноцида.

Свечана прослава и културно-умјетнички програм почеће ће у 12.00 часова крај споменика "Петрова гора".

 

 

Извор: срна