ВАТИКАН ПОМАГАО У БЈЕКСТВУ НАЦИСТА?

Ватикан

Latinica

ЛОНДОН, 27. МАЈА (СРНА) - Ватикан је издавао лажне личне документе нацистичким ратним злочинцима из Другог свјетског рата, што је омогућило бјекство хиљадама криминалаца, пише истраживач са Харварда Џералд Штајнахер у новој књизи.
У књизи под насловом "Нацисти у бјекству: Како су Хитлерови сарадници бјежали из Европе", Штајнахер пише да су Међународни Црвени крст и Ватикан помогли да многи нацисти избјегну суђења.
Аутор открива како су хиљаде нациста успјеле да нестану послије завршетка Другог свјетског рата и почну нове животе, захваљујући систему за збрињавање милиона расељених Европљана.
Штајнахер је засновао већи дио своје књиге на до сада необјављеним документима Црвеног крста.
Британски "Телеграф" преноси процјену историчара да је око 8 000 припадника СС одреда побјегло у Канаду и Велику Британију захваљујући кориштењу докумената које су грешком добили од Црвеног крста.
Црвени крст је несвјесно помагао нацистима да умакну, али је Ватикан знао шта ради, тврди Штајнахер у својој књизи.
Аутор износи претпоставку да је врх Католичке цркве одобрио издавање лажних идентификационих докумената можда због жеље за обновом хришћанске Европе или због страха од Совјетског Савеза.
Штајнахер пише да је Ватикан уз помоћ своје комисије за избјеглице достављао лажне личне документе водећим ратним злочинцима.

 

Извор: срна