УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ

Mile Dakic

БЕОГРАД, 26. МАЈА /СРНА/ - Гранична полиције БиХ ухапсила је данас Милета Дакића, 80-годишњег Србина из Војнића, на граничном прелазу Рача, приликом уласка из Републике Српске /РС/ у Србију, а који је у Хрватској осуђен за подстрекавање на убиство хрватских полицајаца током рата - саопштио је "Веритас".
Дакић је у августу 1995. године у Великом егзодусу Крајишника, са супругом и малољетном кћерком стигао у Србију, гдје је стекао држављанство Србије и гдје од 1997. води удружења за помоћ избјеглицама и прогнаницима из Хрватске.
Дакића, који је ухапшен око 14.00 часова са пасошем Србије, хрватски суд у Карловцу је прогласио кривим 1999. године јер је у августи 1991. године на подручју Војнића наговарао пет особа да поставе засједу и пуцају на хрватску полицијску патролу, када су тројица хрватских полицајаца убијени.
С обзиром на квалификацију дјела, Дакић и суоптужени не налазе се на списку од 1 549 процесуираних лица за ратне злочине у Хрватској.
Према хрватској оптужници, Дакић је наговарао окривљене Душана Томића, Мила Томића, Дарка Кресојевића, Ђорђа Радујкића и Станка Томића, које је окупио око себе да у Будачкој Ријеци поставе засједу хрватској полицијској патроли.
Они су то и урадили и 4. августа 1991. године пуцали на четворицу припадника полицијске патроле, којом приликом су тројица задобили смртоносне, а један тешке физичке повреде.
Учесници овог чина у одсуству су осуђени на по 20 година затвора и за свима су биле расписане Интерполове потјернице.
Ухапшени Миле Дакић је историчар, политичар и аутор пјесама и књига, поријеклом из села Утиња на Кордуну.
Био је професор у Карловцу, управник Народног свеучилишта и директор Меморијалног парка "Петрова Гора". Од 1974. до 1987. био је предсједник Скупштине општине Војнић.
Касније постаје предсједник Југославенске самосталне демократске странке у Хрватској, затим потпредсједник Српског националног вијећа САО Крајине 1990/1991. Оснивач је радио-станице "Глас Петрове Горе" 1973. године, затим српске РТВ Петрова Гора 1991. Од 1992. до 1995. био је предсједник Комисије за ратне и злочине геноцида Републике Српске Крајине.
Објавио је више књига са тематиком историје српског народа у Хрватској, збирку приповједака, и више десетина расправа у часописима и зборницима. За књиге "Крајина кроз вијекове" и "Бол у прсима" примио је признања Академије Иво Андрић.
Као дијете био је свједок звјерстава која су починиле усташе током стварања обруча око ослобођене територије на Петровој Гори, 1942. године. То је тема коју често дотиче у својим дјелима.
На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшена 106 Срба из Хрватске, од којих су 29 екстрадирани у Хрватску.
Од екстрадираних до сада је против 13-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.
Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске- оцјењује "Веритас".

 

Извор: срна