У част „Невесињске пушке“

Председник Борачке организације рекао је на скупу у Крековима да је „невесињска пушка“ јединствена, какве у другим народима нема

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/RS-nevesinjska-puska.jpg


НЕВЕСИЊЕ - „Невесињске пушка“ један је од најсветлијих примера из српске историје који је показао да се Херцеговци, а ни остали српски народ, никада није мирио са окупацијом и да никада није тиранију прихватао као модел живота, рекао је јуче министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, на прослави 139 година од херцеговачког устанка у Крековима код Невесиња.

- Херцеговци су се увек борили за равноправност и увек имали ту ноту одважности да пре других покажу храброст и одлучност да се боре за слободу - рекао је Ђокић, који је и председник Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Ђокић је подсетио да су слободарско опредељење Херцеговци показали у три устанка, јер се никада нису мирили са тортуром, не дозвољавајући, као што је покушавано, да буду затрти трагови српског народа.

- Овај слободарски народ је и у последњем отаџбинском рату дао немерљив допринос стварању Републике Српске, за њен развој и сигурност коју данас имамо у оквиру БиХ - додао је Ђокић, поручујући да се никада не смеју заборавити славни преци и њихова херојска дела.

Председник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је на скупу у Крековима да је „невесињска пушка“ јединствена, какве у другим народима нема и о којој се прича преноси с колена на колено.

УСТАНИЦИ УСТАНАК „Невесињска пушка“ подигнут је на подручју општине Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти, а убрзо се проширио. Устанике су тада оружјем и добровољцима подржале кнежевине Црна Гора и Србија, што је довело до отпочињања српско-турског рата и настанка такозване велике кризе.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић је захвалио ресорном министарству и Влади Републике Српске што је имала разумевања да се у Невесињу прославаљају три „невесињске пушке“ и митровданске офанзиве 1992-1994. - два датума од значаја за Републику Српску.

Момчило Вукотић из села Крекова, потомак устаника Трифка Вукотића који је први испалио метак из пушке 9. јула 1875. године, рекао је да овај дан није битан само за Невесиње, Републику Српску, већ за целу Европу која се борила против Османлијског царства и за своју слободу.

- Врло је битно обележавати овакве датуме, којима се раније није придавала пажња, али, на срећу, од пре десетак године они се прослављају и надам се да ће тако бити и убудуће, јер је врло битно да знамо ко смо, шта смо и да знамо своју историју - истакао је Вукотић.

Након парастоса погинулим устаницима, који су служили месни свештеници, венце и цвеће на Спомен-обележју српским јунацима положиле су делегације републичких и општинских институција, као и потомци устаника.

 

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести:

Подршка Младићу

ЛАЖИ “ХИСТОРИ” ТВ КАНАЛА: Нова историја у име ЕУ вредности

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ "НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ"