ТУЖИЛАШТВО ПОНИЖАВА СРПСКЕ ЖРТВЕ

Тужилаштво

Приредила: Марија СИМИЋ - БОГДАНОВИЋ, КОЊИЦ, /СРНА/ - Тужилаштво БиХ обмањује, понижава и игнорантски се понаша према српским жртвама из протеклог рата, истиче Зоран Ђорђић, који је због таквог односа ове правосудне институције поднио оставку на мјесто предсједника Савеза логораша САД и Канаде. Ђорђић тврди да је злочин над Србима заборављен у Тужилаштву БиХ, те да у ова институција политизована и да у њој влада дискриминација.


"Тужилаштво БиХ је крајње непримјерено, срамно и непристојно, жртве су понижене, а злочинци награђени. Колективна командна одговорност постоји само за Србе и суди им се како у Хагу тако и у Тужилаштву БиХ", рекао је Ђорђић Срни.

Он наводи да је Тужилаштво БиХ 21. децембра 2009. године подигло оптужницу против Реџе Балића за ратни злочин у коњичком селу Блаце, јер је, како се тврди, у мају 1992. године убио Војислава Куљанина.

Балић је, истиче Ђорђић, ухапшен 25. децембра 2009. године и пуштен да се брани са слободе, али суђења још нема "јер госпођа Весна Будимир, замјеник тужиоца, није потврдила оптужницу". 

"Исти случај је и са Алмиром Падаловићем који је починио ратни злочин у логору `Челебићи` убивши Жељка Климента. Ту је и Митхат Пиркић, звани Митке, командант јединице `Акрепи`, која је починила злочин у селу Блаце, а у тој јединици је био поменути Реџо Балић", прича Ђорђић. 

О том злочину, подсјећа Ђорђић, свједоци српске националности свједочили су у више наврата како у Тужилаштву БиХ, тако и у Тиму за документовање ратних злочина МУП-а Српске, али оптужница није подигнута. 

Према Ђорђићевим тврдњама, данашњи радник у Министарству одбране БиХ у сектору за међународну сарадњу Енес Јахић био је командир специјалне јединице коњичке полиције која је међу првима ушла у српско село Брадину 26. маја 1992. године и вршила злочин над српским цивилма. 

Он напомиње да од 2009. године у Тужилаштву БиХ против Јахића постоји кривична пријава, јер је наредио Осману Карићу и Мирси Ризвићу да приводе српске жене у канцеларију мјесне заједнице Брадина, гдје су их злостављали.

Међу њима је била и жена чији су иницијали К.Л. која је дала исказ Тиму за документовање ратних злочина МУП-а Српске, наводи Ђорђић.

Ђорђић указује и на Зијада Ланџу, високо позиционирану личност у Сипи, који је био свједок Тужилаштва у случају Миралема Мацића. 

"Јусуф Потур експлицитно потврђује да је његов командир био Ланџо, као припадник резервног састава полиције у Коњицу, а Тужилаштво БиХ је обуставило истрагу против Ланџе. Поступајући тужилац Сања Јукић била је `глува` на његово свједочење да је Ланџо починио ратни злочин", тврди Ђорђић.

Ђорђић подсјећа замјеника главног тужиоца БиХ Весну Будимир да су и Хрвати, припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/, починили злочин у општини Коњиц, а не само муслимани.

"Желимо да подсјетимо госпођу Весну да је изоставила своје сународнике Зовка Звонку, команданта 43. моторизоване јединице `Херцег Стјепан`, која је прва ушла у Брадину и починила стравичан злочин над Србима и у току два сата убила 36 цивила. 

Изоставила је и Петра Перу Барунчића - официра ХВО, предсједника ХДЗ-а Драгутина - Драгу Перића, команданта јединице `Лешинари` Горана Блажевића, те официра ХВО-а Драгана Суботића", напомиње Ђорђић.

Суботић је, наглашава Ђорђић, међу првима знао за сва три логора на подручју Коњица, али никада није упутио званични допис међународним организацијама да ту убијају Србе. 

"Одговорно тврдимо да је општина Коњиц најцрња страница историје страдања у протеклом рату. Питамо се да ли се, након свега овога, може рећи да је Тужилаштво БиХ схватило да је почињен злочин над Србима и да процесуира злочинце", пита Ђорђић.

 

Извор: срна