Шешељ: Обрадовала ме кривична пријава Суда у Београду

Војислав Шешељ

Војислав Шешељ

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је оштар протест отправнику послова Амбасаде Србије у Загребу Боси Продановић због, како наводе, данашњих инцидената у Србији.

У саопштењу хрватског Министарства наводи се да ће из истог разлога на консултације у Загреб бити позван хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић. 

Из Министарства истичу да лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ "говором мржње, ратном реториком и симболиком", покушава да утиче на регион, а посебно на односе Србије и Хрватске, палећи хрватску заставу пред државном институцијом Србије. 

"Више јавно тужилаштво, према наводима медија у Србији, реаговало је покретањем кривичног поступка, што сматрамо кораком у правцу смиривања настале ситуације", додаје се у саопштењу. 

Из Министарства истичу да је у таквим околностима задатак свих политичара смиривање ситуације, те рационално и одговорно дјеловање. 

У саопштењу се додаје да европске вриједности подразумијевају добросусједске односе и коректно понашање у регији, што је један од предуслова успјеха Србије у преговорима за чланство у ЕУ. 

"У том контексту, данашње изјаве високог политичког званичника Александра Вулина сматрамо увредљивим, недопустивим и крајње неодговорним", додаје се у саопштењу. 

Шешељ је данас непосредно пред обраћање окупљенима пред Палатом правде у Београду запалио заставу Хрватске и поручио да је то одговор хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић, премијеру Зорану Милановићу и министру спољних и европских послова Весни Пусић због свих изјава о њему и методама које би требало примијенити да би он био враћен у Хаг, које су давали у протекло вријеме. 

Шешељ је истакао да је поносан што је данас запалио хрватску усташку заставу под којом је учињен геноцид над Србима у 20. вијеку и да га је обрадовала вијест да је због тог чина против њега поднесена кривична пријава. 

Министар за рад Србије Александар Вулин данас је премијеру Хрватске Зорану Милановићу, између осталог, поручио да рјешење за све проблеме Хрватске није у томе да се говори против Србије, већ у реформама и одржавању добросусједских односа за осталим земљама у региону.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА - ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ХРВАТСКЕ ...

ЗВАНИЧНИ ЗАГРЕБ: "РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ" ТРЕБА БИТИ У ХАГУ ...

ШЕШЕЉ ПОНОСАН ШТО ЈЕ ЗАПАЛИО ХРВАТСКУ УСТАШКУ ЗАСТАВУ