ПРВО ДА СЕ ВРАТИ СРПСКИ НАРОД, ПА ОНДА КУЛТУРНО БЛАГО

Milojko Budimir

Latinica

БЕОГРАД, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир сматра да  српско културно благо може бити враћено  у Хрватску тек онда када се врати српски народ и обнове порушене православне цркве и  куће оних који су протјерани.

"Мене, као човјека који се до 1995. године бавио културом радећи као директор Музеја Книнске крајине у Книну, посебно боли када видим шта се ради када је у питању наша културна баштина. Познато је да је Хрватска тужила Србију и за крађу културног блага. Овдје се ради само о неколико стотина икона и о ризницама далматинских манастира Крке, Крупе и Драговића, које су прије рата измјештене и тако спашене од уништења", рекао је Будимир за Срну.

 

Он наглашава да све те иконе у Србији конзервиране, а сада се изнова враћају у Хрватску као "хрватско културно благо".

"Нико не уважава наше вапаје, па нажалост ни представници СПЦ у Хрватској, јер сматрамо да се то културно благо може вратити тек онда када се врати народ и обнове наше порушене цркве и  куће оних који су протјерани. Али од тога нема ништа. Враћају се само иконе, уз `благослов` Министарства културе Србије, које је тако на себе преузело и одговорност ако се у неком наредном периоду деси нека нова агресија да нестану и ти посљедњи остаци остатака наше културне баштине", каже Будимир.

Он указује да нико и не поставља питање уништених између 5 000 и 7 000 икона и других црквених предмета за вријеме протеклог грађанског рата у Хрватској, као да то не представља вриједност.

"Нажалост, није ми познато да ли је бар то поменуто у противтужби Србије која и када подноси противтужбу не жели да се замјери Хрватској. Избјегли и прогнани Срби из Хрватске желе да Међународни суд правде настави да ради и донесе своју пресуду, јер никако не би било добро да се овај процес заврши нагодбом јер би опет истина остала у другом плану. Нас може спасити само истина, а она је на нашој страни", поручује Будимир.

Према његовим ријечима, Срби из Хрватске највећи су губитници протеклог рата, јер не само што су изгубили многе животе и материјалне вриједности, него им се у посљедње вријеме краде и нематеријална културна баштина.

"Посљедњи примјер је одлука УНЕСКО-а да се региструје ојкалица као дио хрватске нематеријалне културне баштине", додаје Будимир.