ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРАЦ "СПОКОЈ КРАЈА"

Спокој краја

ВИШЕГРАД, 26. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Вишеграду је синоћ приказана прва, још незавршена, верзија документарног филма "Спокој краја" аутора Милана Никодијевића из Врњачке Бање који говори о усташком злочину над 6.000 српских цивила у априлу 1942. године у вишеградском мјесту Стари Брод на Дрини.

 

Директор фотографије овог документарца Зоран Дебељак објаснио је да је његова екипа снимала и монтирала филм три године и да у њему говори десетак стараца и старица, који су преживјели усташки масовни покољ жена, дјеце и стараца у Старом Броду.

Писац Момир Крсмановић рекао је да је из Савезног завода за статистику узео податке пописа становништва из 1954. године у којима је прецизирано да је у усташком покољу у селу Милошевићи и Старом Броду из општине Пале, Олово, Хан Пијесак, Соколац, Рогатица, Горажде и Вишеград страдало 5.543 српска цивила.

"У документу је прецизно наведено презиме, име оца, име, година рођења убијеног цивила, село и општина из којих потиче, те ко је убица", каже Крсмановић.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић истиче да ће локална администрација подржати овај и сличне пројекте о страдању Срба у протеклим ратовима, а да се у њима обавезно мора да чује и ријеч науке и све то поткријепи ваљаним документима да би истина била убједљивија.

Народни посланик Мирослав Којић зачуђен је да у вријеме европских идеала постоји мјесто гдје је страдало толико српског цивилног становништва, а да се о њему мало зна, јер је пуних 60 година истина о овом догађају вјешто прикривана.

"Народни посланици из источног дијела Републике Српске покренуће иницијативу да ово мјесто и догађај буду уврштени у републички сценарио обиљежавања значајних споменика и догађаја из историје", рекао је Којић.

Српске цивиле у Старом Броду побиле су усташе Јуре Францетића. На мјесту покоља постављена спомен-плоча са великим крстом који доминира кањоном Дрине, а у току је и градња спомен-капеле.

 

Извор: срна