ПОЧАСТ НЕВИНИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА У ПРЕБИЛОВЦИМА

Prebilovci

МОСТАР, 14. АПРИЛА - Потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић данас је у селу Пребиловци у општини Чапљина положио цвијеће на мјесту Спомен-костурнице невиним српским жртвама из Другог свјетског рата.
''Одао сам почаст невинима који су страдали само зато што су се другачије звали, а они који су преживјели цијели живот су живјели у болу'', рекао је Пударић Срни након посјете Пребиловцима.
Порука коју жели да пошаље својим боравком у Херцеговини, јесте, каже Пударић, да свима треба да је важан човјек, његова судбина и његове потребе.
''Било какво идеолошко условљавање или етикетирање и свака искључивост овом друштву доноси само бол и патњу и даље раздвајање. Вријеме је да престанемо с тим'', рекао је Пударић.
Спомен-костурница у Пребиловцима гдје су 1992. године сахрањене кости неколико хиљада српских жртава из овог дијела Херцеговине који су 1941. усташе побиле и бациле у више јама, у протеклом рату је минирана, а кости су у највећој мјери уништене.
Пударић се приликом посјете Пребиловци није састао ни са ким, јер му то, каже, обавезе нису дозвољавале, али ће се његове активности у Херцеговини наставити.
''Имам намјеру да мој рад као потпредсједника ФБиХ не буде манифестационог карактера. Ово је тек први долазак, наставиће се активности и контакти са свим грађанима'', додао је Пударић.
На питање да ли ће се заинтересовати за повратак Срба у долину Неретве и њихове проблеме, Пударић је рекао да ту проблематику увијек носи у себи и да се још 1998. године, када је почео повратак у Мостар, састао са повратницима и да се од тада бави њиховим проблемима кроз свој политички рад.
''Нажалост, нико од моје фамилије није се вратио на Пјешевац (Столац), нити мислим да ће се икад више вратити и то је једна туга коју ја породично носим. Са људима који су се вратили у долину Неретве састао сам се још 1998. године и то је нешто што носим у себи сво ово вријеме'', рекао је Пударић, додајући да се нада да ће се сада на квалитетнији начин моћи позабавити рјешавањем ове проблематике.
Пударић је јуче боравио у Мостару, гдје је положио вијенце на Партизанско гробље, али и вијенце у касарни ''Станислав Баја Краљевић'', бившем логору "Хелиодром", за жртве тог логара, а потом и у Широком Бријегу фратрима који су страдали у Другом свјетском рату.

 

Извор: срна