ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД ИЗЛАСКА ИЗ МУСЛИМАНСКИХ ЛОГОРА

Logori

Latinica

ДОБОЈ, 7. АПРИЛА - Удружења ратних војних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" са сједиштем у Добоју обиљежиће данас 15 година од изласка посљедње групе Срба из муслиманских логора у Тузли и Зеници.
"Од 200 заробљених Срба на подручју Возуће и овог дијела Озрена, њих 130 налазило се у тузланском логору и подвргнуто је тешким физичким пословима, психофизичким мучењима, премлаћивањима, сексуалним и другим злостављањима", подсјећају из овог удружења.
Удружење истиче да ни 15 година након стравичних злочина над Србима са Озрена и Возуће још нико није одговарао. "Наш командант са Озрена генерал Новак Ђукић невин лежи у затвору", поручују ратни војни заробљеници.
Удружење ратних војних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" има 360 чланова који су током протеклог рата боравили у тадашњим муслиманским логорима у Тузли, Зеници, Маглају, Тешњу и Завидовићима, као и у муџахединском логору "Лавља јазбина" у Каменици, код Завидовића. Већина их је ослобођена крајем марта и почетком априла 1996. године.
Према подацима Удружења породица несталих лица у Добоју, на ширем озренско-возућком простору у протеклом рату нестало је 459 српских бораца и цивила. Ексхумацијом и асанацијом терена пронађено је 282 тијела, међу којима је 40 било без главе, а још се трага за 177 лица.

 

Извор: SRNA