ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЗАОСТАВШТИНЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА 26. ЈАНУАРА

Патријарх Павле
Патријарх Павле

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци од понедјељка, 26. јануара, до 31. марта биће отворена изложба заоставштине блаженопочившег патријарха Павла "Сведочим, само...".

Изложба је подијељена у три цјелине, које патријарха Павла приказују кроз свјетовни, монашки и период док је био први међу једнакима, наводи се се у саопштењу Републичког секретаријата за вјере. 

Названа по патријарховој књизи "Сведочим, само...", изложба кроз фотографије и предмете које је патријарх Павле свакодневно користио најбоље свједочи и приказује његову личност. 

Поред осталог, биће изложени шиваћа машина на којој је себи шио одјећу, алат којим је поправљао своје ципеле, његова обућа, радни сто, предмети и књиге, одежде, ордење, прибор за писање, панагије и напрсни крстови, мантије, капути, обућа, чивилук, алат, мало познате фотографије, књиге... 

Биће изложено и ордење добијено од Републике Србије, Републике Српске, Васељенске патријаршије и Руске православне цркве, као и њему драги поклони од поглавара других помјесних православних цркава, те и панагија, напрсни крст и приказ рођења Господа Исуса Христоса дар Јерусалимске патријаршије, као и многи други дарови. 

Посебан дио изложбе су мисли, поруке и забиљешке писане патријарховом руком, препознатљивим зеленим мастилом. 

Ту су поруке које је слао народу Републике Српске и БиХ у више од 20 својих пастирских посјета овим просторима. 

О свјетовном животу Гојка Стојчевића најбоље говоре фотографије, од прве из 1924. године у школи у Кућанцима, до оних са школским друговима, пријатељима и рођацима, фотографисаним док 1946. није обукао монашку ризу у манастиру Благовештење. 

Изложени предмети дио су заоставштине патријарха Павла која се налази у манастиру у Раковици код Београда. 

Патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009. у 96. години, а сахрањен је у порти манастира Раковица. На опелу и сахрани испратило га је око 600.000 људи. 

Поводом стотину година од рођења и пет година од смрти патријарха Павла, изложба је била постављена у Музеју Српске православне цркве у Београду, одакле стиже у Бањалуку захваљујући иницијативи Секретаријата за вјере Владе Републике Српске и Академије наука и умјетности Републике Српске, уз подршку Кабинета предсједника Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЗАОСТАВШТИНЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ...