ОЧЕКУЈУ СЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ СРПСКЕ

Mrkonjić Grad 1995.

САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА - Шеф Тима МУП-а Републике Српске за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак очекује да Тужилаштво БиХ заврши започету истрагу и подигне оптужнице против високих официра Хрватске војске и ХВО-а због ратних злочина почињених над српским цивилима 1995. године након акције "Олуја".
Тушевљак је изразио наду да ће Тужилаштво БиХ након проведене истраге подићи оптужнице против бивших високопозиционираних официра Хрватске војске, али и других лица која су с њима учествовала у удруженом злочиначком подухвату на подручју РС.
"Центар јавне безбједности /ЦЈБ/ Бањалука је 30. јуна 2009. године Тужилаштву БиХ поднио пријаву против 15 лица која су након акције `Олуја` извела операције `Маестрал` и `Јужни потез` када су заузети Гламоч, Босанско Грахово и Дрвар. На попису осумњичених су, између осталих, генерали Анте Готовина, Рахим Адеми, Дамир Крстичевић, Миљенко Филиповић, Љубо Ћесић Ројс, Станко Сопта, Златан Мијо Јелић и Жељко Гласновић", рекао је Тушевљак Срни.
Тушевљак је потврдио да је Тужилаштву БиХ поднесена и посебна пријава за злочине које је хрватска војска починила над српским цивилима и заробљеним српским војницима на подручју Мркоњић Града.
Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић изјавио је раније да је у јавности највише познат случај у Мркоњић Граду гдје је формирана и масовна гробница са 181 тијелом, те да постоји и масовна гробница у Камену код Гламоча.
"Више пута се калкулисало с именима која се вежу за те догађаје. Међу њима су чланови команде зборног подручја Сплит, гдје је послије Готовине био Рахим Адеми, а онда су команданти гардијских бригада ХВО-а и ХВ-а", навео је Велимировић.
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је Срни да Тужилаштво има предмет који се односи на дешавања за вријеме и након операције "Олуја", те "Јужни потез" и "Маестрал", са фокусом на страдању српских жртава у Мркоњић Граду.
"Познато је да Тужилаштво има тај предмет али ми, као професионалци, никада не можемо говорити о којим особама се ради, нити давати било какве детаље који се односе на одређени предмет", изјавио је Грубешић.
Он није могао потврдити да ли Тужилаштво тренутно води предистражне или истражне радње у овом предмету, те нагласио да не може прејудицирати да ли ће и када бити подигнуте оптужнице.
Хрватски медији су објавили да пред загребачким Жупанијским судом још увијек траје процес против бивших припадника 7. гардијске бригаде "Пума" због злостављања и ликвидације пет заробљених српских војника у мјестима Млиништа и Халапићи код Гламоча. То је и једини судски процес који се води у Хрватској у предмету ратног злочина за подручје западне Босне у операцији "Маестрал".

 

Извор: срна