"ЊУЈОРК ТАЈМС": ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ

Побједнички говор кандидата ХДЗ-а на изборима за предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић сугерисао је повратак националистичким политикама које су доминирале у Хрватској након ратног распада Југославије, пише лист "Њујорк тајмс".

Угледни дневни лист у свом тексту о предсједничким изборима у Хрватској пише да су се "избори одвијали у клими дубоког песимизма према хрватској привреди", преносе хрватски медији. 

Хрватска, најновија чланица Европске уније, пише "Њујорк тајмс", уједно је и привредно међу најслабијима, са незапосленошћу од скоро 20 одсто, при чему 41,5 одсто чине млади. 

Лист доноси и изјаву Дејана Јовића, професора на Факултету политичких наука у Загребу и бившег савјетника одлазећег предсједника Хрватске Иве Јосиповића, који је сагласан са оцјеном да Хрватској пријети опасност од распиривања национализма. 

"Проширење и улазак у Европску унију отвара нацију, због чега се касније појављује много националистичког сентимента", рекао је Јовић у телефонском разговору за њујоршки дневни лист. 

"Њујорк тајмс" наводи и да је улога предсједника углавном церемонијална, али да су предсједничка овлаштења ипак значајна у области спољне политике и оружаних снага.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Стара хрватска песма - Jadovno 1941.

Хрватска дискриминише протјеране Србе (ВИДЕО) - Jadovno ...

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) - Jadovno 1941.