НАЦИСТИЧКИ ОФИЦИР АГЕНТ БНД

Валтер Рауф

Latinica

БЕРЛИН, 26. СЕПТЕМБРА (СРНА-Ројтерс) - Високо рангирани нацистички официр, који је учествовао у развоју мобилних гасних комора, врбован је за шпијуна бивше Западне односно Савезне Републике Њемачке након Другог свјетског рата и био је на курсу обуке њемачке спољне обавјештајне службе /БНД/ упркос налозима за његово хапшење.

Према архивама БНД, Валтер Рауф, који је био високи официр СС-а у нацистичкој Њемачкој, био је агент Западне Њемачке у Јужној Америци између 1958. и 1962. године, зарађујући више од 70.000 тадашњих њемачких или око 18.000 долара.
Рауф је умро у Чилеу 1984. године избјегавши све покушаје довођења пред лице правде.
БНД, формирана након Другог свјетског рата уз помоћ САД, чак је слала и новац за правну помоћ Рауфу када се борио против изручења из Чилеа због ратних злочина.
Након пораза нациста 1945. године Рауф је побјегао у Јужну Америку гдје га је регрутовала БНД. Он је радио под именом Енрико Гомез и био је послат да скупља информације о Фиделу Кастру, што се касније испоставило бесмисленим јер му није био дозвољен улаз у Кубу.
Он је између 1960. и 1962. године учествовао на два курса који је организовала БНД у Њемачкој.
Њемачка је 1962. године издала налог за његово хапшење након што се његово име појавило током суђења Адолфу Ајхману, СС официру, кога су отели израелски тајни агенти у Аргентини. Рауф је ухапшен у Чилеу у децембру исте године.
Због војног пуча у Аргентини Рауф никада није изручен, али је 1963. године, када више није било сумње о његовој прошлости, БНД платио адвоката.
"Врбовање Валтера Рауфа је са политичке и моралне тачке просто несхватљиво", каже историчар Бодо Хехелхамер.
Хехелхамер је шеф недавно формиране комисије за промовисање транспарентности у историји БНД. Досије Рауфа има 900 страница и до сада је држано у строгој тајности.
"У том документу се види да се један цијели нацистички тим развијао унутар БНД и то у вријеме када је држава интензивирала лов на нацисте", каже Мартин Куперс, историчар са Универзитета Штутгарт, за лист "Шпигл".
"Шокирани смо, али не и изненађени", каже Елен Штајнберг, потпредсједник америчког Удружења преживјелих холокауста и њихових потомака.
Она је додала да чињеница да су се њемачке власти бавиле се тако срамотним стварима је у ствари издаја захтјева историје и правде.
Једна од најчувенијих тајних служби у свијету, њемачка обавјештајна служба (БНД), настала је вољом западних савезника из Другог свјетског рата, посебно САД, у моменту формирања државе Савезне Републике Њемачке, у чији састав су ушле окупационе зоне САД, Велике Британије и Француске.
Почев од формирања руководства службе, па закључно са стварањем (активирањем) агентурне мреже у свијету, новоформирана тајна служба је била ослоњена на обавјештајни кадар нацистичке Њемачке.
Тако су и прва два шефа службе били бивши руководиоци агентурних мрежа службе Хајнриха Химлера РСХА, генерали Рајнхард Гелен и Герхард Везел, а сљедећи шеф службе послије њих био је Клаус Кинкел.

 

Извор: срна