НА ЗИДУ ШКОЛЕ У БИЛИЦАМА УСТАШКИ ГРБ

Графит са усташким грбом
Графит са усташким грбом

На зиду зграде Основне школе Билице у истоименој општини крај Шибеника налази се мурал на којем је грб усташке Независне Државе Хрватске.

Нацртани мурал састоји се од хрватске тробојке, приказа вуковарског водоторња и шаховнице с првим бијелим пољем и витичастим завршетком, преносе хрватски медији. 

Директор Основне школе "Јурај Далматинац" Натко Дувњак, у чијем је саставу школа у Билицама, потврдио је да је од начелника општине Јосипа Ћалете затражио да се постојећи грб замијени регуларним хрватским грбом. 

"Зграда школе је општинска, па сам замолио начелника да уклони спорни грб. По мени, морају се поштовати службена хрватска обиљежја, а Ћалета ми је рекао да ће грб скинути. Чињеница је да је биличка школа под Основном школом `Јурја Далматинца`, али зграда је општинска", рекао је Дувњак. 

Начелник општине Ћалета рекао је да је мурал нацртала група млађих мјештана, који су за то имали дозволу општине. "Имамо нешто што се зове умјетничка слобода. Чињеница је да грб који је на нашој школи припада црној епизоди хрватске историје, али и црква Светог Марка у Загребу има прво бијело поље па га нико не жели скинути", навео је Ћалета. 

Он је додао да ће одмах наложити уклањање грба, уколико добије писани захтјев. 

Усташки грб налази се одмах покрај југословенског споменика биличким женама и омладинкама које су дале живот у Народноослободилачкој борби.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

Високо: Графити увредљивог садржаја на православној цркви ...