НА ЦРВЕНОМ ТРГУ ВИШЕ ОД 20 000 ВОЈНИКА И КАДЕТА

Latinica

МОСКВА, 9. МАЈА - Традиционална војна парада посвећена 66. годишњици побједе совјетске Црвене армије над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату одржана је данас на московском Црвеном тргу уз учешће 20 000 војника и питомаца, и по први пут, 200 најбољих официра руских космичких снага.
Ове године приказано је и више од 100 комада војне технике и наоружања, укључујући балистичке ракетне бацаче "Топол-М", системе противваздушне одбране "С-400" и "Пантсир-С1", ракетне бацаче "Искандер-М", вишеструке ракетне бацаче "Смерч" /Smerch/, оклопна возила БТР-800 и борбене тенкове Т-90.
Након параде, група борбених хеликоптера "Ми-8" извела је неколико прелета носећи руске државне и војне заставе копнених, ваздухопловних и морнаричких снага.
Великој паради претходиле су три ноћи проба и једна генерална на Црвеном тргу.
Парадом је руководио начелник генералштаба генерал пуковник Валериј Герасимов.
Руски предсједник Дмитри Медведев обратио се учесницима и гостима на почетку параде.
"Наша дужност је да чувамо мир коју смо остварили побједом у великом Отаџбинском рату", рекао је Медведев.
Прва парада побједе одржана је на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године по наредби тадашњег лидера и врховног војног заповједника Јосифа Стаљина.
Према најновијим истраживањима, СССР је изгубио 26,2 милиона људи у Другом свјетском рату, а од тога 8. 668, 400 војника.
Медведев је јуче положио вијенац на гроб Незнаног јунака у центру Москве и честитао шефовима постсовјетских држава 9. мај - Дан Побједе над фашизмом.
Поводом обиљежавања Дана побједе Медведев се јуче састао и са ветеранима Другог свјетског рата, као и представницима војно-патриотских организација.
Он је овом приликом отворио посебну дворану у Музеју оружаних снага посвећену побједи Црвене армије над снагама нацистичке Њемачке - "Застава побједе".
Медведев је током сусрета са ветеранима попио "фронтовских сто грама вотке" у складу са старим обичајем да се војницима у рату даје као следовање сто грама водке и уз звуке свечане музике одао пошту милионима жртава отаџбинског рата.
Московске власти одвојиле су 102 милиона рубаља или 3,7 милиона долара за војну параду.
Око 100 војних парада одржано је широм Русије поводом годишњице побједе на нацистичком Њемачком.
У сибирском граду Новосибирску више од 1 500 војника марширало је кроз центар града, а за њима су слиједила војна возила, савремена, као и она која су кориштена током Великог отаџбинског рата.
У Владивистоку, више од 1 000 војника, укључујући морнаричке кадете, марширало је центром града, а за њима је приказано и наоружање руске Пацифичке флоте.

 

Извор: срна