"Миса у Загребу срамота Европе"

zagreb1.jpg

Тел Авив -- Мисе које су држане поводом 51. годишњице смрти Анте Павелића у Загребу и Сплиту су срамота Европе, каже главни ловац на нацистичке злочинце Ефраим Зуроф.
Директор јерусалимског огранка Центра ,,Симон Визентал" је у чланку под насловом "Нацистички меморијал у Хрватској срамота за Европу", написао и да такве мисе у част Павелића означавају обнову традиције започете деведесетих година 20. века након што је Хрватска постала независна.

,,У одговору на протесте Центра Визентал, мисе су после престале и одговорни свештеник Вјекослав Ласић је напустио Хрватску, али се на несрећу вратио пре неколико година и наставио са својом неофашистичком активношћу без кажњавања", навео је Зуроф.

Он је подсетио да је Хрватска увелико на путу да постане члан Европске уније, а да чланство у том блоку земаља зависи од прихватања њених вредности и норми.

,,Да ли је меморијална миса за једног од највећих ратних злочинаца сагласна са чланством у ЕУ?", пита се ловац на нацисте.

,,Тужна истина је да је у вези с тим Европска унија сасвим промашила у бављењу поновном појавом неофашизма и промиције искривљавања Холокауста", написао је Зуроф.

Као примере је навео Литванију, Латвију, Естонију, Међарску и Румунију које су, како тврди, предузеле активне кораке да поново испишу своју историју Другог светског рата, минимизирајући или покушавајући да сакрију "јако значајну улогу" коју су играли њихови сународници у злочинима Холокауста, са једва којом речи протеста или осуде из Брисела.

Написао је и да се у Хрватској није чула ниједна реч протеста због недавних миса, уместо љутње и демонстрација.

 

 

Извор: B92.net