Мира Јовановић - глас против повампиреног усташтва у Хрватској

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/josip_simunic.jpgДок су се други тихо згражавали над поступцима хрватског репрезентативца (политичари), једна жена подсјетила је нацију да - није српски ћутати. И покренула петицију којом од Фифе тражи његово кажњавање и суспензију хрватске репрезентације са Мундијала у Бразилу

 

Жена-храброст! 

Само уназад коју годину, у вријеме учесталих и најсрдачнијих сусрета Бориса Тадића и Иве Јосиповића, један познати београдски историчар умало није стављен на властиту националну ломачу због кварења помирења и јачања добрих односа, без баласта прошлости. Заправо, само је одреаговао на отворено изречено противљење хрватског предсједника легитимном, суду повјереном противљењу поступку оцјене ратне улоге генерала Драгослава Михаиловића поруком да би му било боље да брине о усташком покрету који је уточиште нашао у политици Фрање Туђмана, утемељивача данашње Хрватске. Овај тадашњи храбри, али утишани и усамљенички аларм, у још храбријем облику и истрајности у отварању очију Србима, Европи и свијету, доживио је своју репризу скорашњом акцијом Бањалучанке Мире Јовановић. Јер, док Хрватска ових дана чека одлуку Фифе о казни за репрезентативца Јосипа Шимунића, који је публику на стадиону након утакмице са Исландом у баражу за Мундијал анимирао скандирајући усташки поздрав 'За дом-спремни', и док Хрвати скупљају новац и потписе  подршке Шимунићу, јавност у Републици Српској није се готово ни запитала ко је Бањалучанка која је покренула петицију за избацивање Хрватске са Мундијала због Шимунићевог промовисања усташтва.

Осим што је више интернет портала у Србији и Републици Српској исти дан пренијело вијест да је покренута петиција на сајту Чејнџ, а дневни листови наредног дана објавили, на томе се све и завршило. Једино је Тањуг истрајно извјештавао о инцидентима и испадима појединаца који су у Хрватској и БиХ услиједили у знак подршке Шимунићу. Медијска бура се убрзо слегла, а нарочито хрватска јавност која је олако прешла преко овог инцидента. Иако је о свему расправљао и Хрватски сабор и осудио неспортско понашање свог репрезентативца, поједини медији у Хрватској су потез Мире Јовановић назвали скандалозним!!! Неки су отишли и корак даље, па су је оптужили да се лажно представљала и да је преко 30 хиљада потписа којима је затражена суспензија хрватске репрезентације на Свјетском првенству, фингирано. Потпуно нескривено, Хрватима је засметало то што се једна Српкиња дрзнула да у име јеврејске организације за образовање о холокаусту и геноциду Нефеш Хаја из Бања Луке покрене петицију и затражи суспензију хрватске репрезентације. При том, није им засметала агресивна кампања подршке Шимунићу, иако су га спортске организације већ осудиле због распиривања међунационалне мржње и промоције фашистичког усташког покрета.  

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/mira-na -grobu-diane-budisavljevic.jpg

На гробу Диане Будисављевић

МИРА ЈОВАНОВИЋ  ЗНАЧАЈАН ДИО СВОГ ВРЕМЕНА ПОСВЕЋУЈЕ И БОРБИ ПРОТИВ ЗАБОРАВА СРПСКИХ ЖРТАВА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ, АЛИ И ОНИХ КОЈИ СУ СРБЕ СПАСАВАЛИ ОД УСТАШКОГ НОЖА 

 

Тако су институције хрватске државе, по ко зна који пут, причале једну, а хрватска јавност и медији потпуно супротну причу. Политика двоструких аршина је већ виђен модел по коме Хрватска спира властиту савјест око улоге усташког покрета у Другом свјетском рату, током којег су у усташким логорима смрти страдале стотине хиљада српских цивила.

У свом апелу упућеном Фифи, у којем захтијева казну за Шимунића, али и за хрватску репрезентацију, Мира Јовановић је, између осталог, навела и да нова чланица ЕУ, Хрватска, посљедњих мјесеци све више напредује у антисрпском ставу и поступцима.

-Постало је друштвено прихватљиво уништавати ћириличне табле, прихватљиво је дијелити плакате 'Срп-

ско породично стабло' који приказују људе објешене о дрво; подсјећајући на чињеницу да су Срби, поред осталих начина убистава, били вјешани на стабла током Другог свјетског рата.

Осим новчане казне за Шимунића и репрезентацију Хрватске, Јовановићева је позвала чланове Одбора Фифе да размисле да ли желе проусташког фудбалера на Свјетском првенству у Бразилу 2014!?

- Размислите о искључењу Шимунића са Свјетског фудбалског првенства у Бразилу! На међународним такмичењима нам нису потребни играчи-расисти. За такве, награда је ако им се дозволи да оду у Бразил… молимо вас, отворите очу и ум и кажите НЕ расизму и говору мржње…

У међувремену, дисциплинска комисија Фифе састала се у Цириху прошле седмице, а.четворица судија вијећали су о хрватским репрезентативцима Јосипу Шимунићу и Марију Манџукићу -  иза затворених врата. Фифа није позната по брзим реакцијама према јавности, па ће прво обавијестити ХНС и играче, а тек онда јавност. 

Дисциплински одбор чини 20 чланова, али се не састају сви одједном, већ се за сваку сједницу одреди ко ће бити укључен. Процјене су да би Шимунић могао бити драстично кажњен. Или високом новчаном казном, или дужом суспензијом, од четири до шест утакмица. Многи сматрају да на Мундијалу уопште неће имати право наступа. Шимунићу на руку не иде што је Фифа пооштрила прописе у борби против расизма, али без обзира одлуку постоји могућност жалбе. У петицији коју је потписала Јовановићка, на енглеског и на ћирилици, чланови Фифе и њеног одбора, уз захвалност што су „коначно почели дисциплински поступак против Шимунића и Фудбалске организације Хрватске', наводи се жеља да ускоро донесу одлуку.

- Доста је било. Шимунић каже: 'За дом(овину)', а публика одговара 'Спремни' - и понавља

то четири пута - поздрав за вријеме усташког пронацистичког режирна 1941-1945.

Под тим расистичким режимом усташе су убиле хиљаде и хиљаде Срба, Јевреја и Рома. Замислите

да у Берлину фудбалски репрезентативац Њемачке у 21. вијеку уз- викне: 'Зиг, Хајил' ... био би то велики скандал, а људи широм свијета би га разумјели као повратак тог времена. Морамо се громогласно супротставити кад год се у јавности проговори говором мржње.

У међувремену, Шимунић није показао ни назнаку евентуалног покајања: - Ја сам то одувијек хтио да урадим. Неки би требали да науче историју, а ја се не бојим. Нисам ништа погрешно направио, навијам за своју Хрватску, за свој дом и ако то некоме смета, онда је то њихов проблем, то није мој проблем!

Након што су с одушевљењем прихватили Шимунићево скандирање, навијачи су узвратили и скандирањем 'Лети, лети Сулејмани' и ' Шимунић часник' (официр). Србима је Шимунић и у фришком сјећању по крвничком старту над Миралемом Сулејманијем на мечу квалификација у Београду, чиме је спријечио сигурну побједу Србије и тиме стекне шансу да оде у бараж умјесто Хрватске. Још тада је, према многима, заслужио искључење из државног тима. Али, истовремено с посљедњим Шимунићевим шовинистичким скандалом, хрватска дијаспора прикупља новац да би платила казну од око 3.200 еура(?!!!) коју је му је хрватски суд изрекао.

Иницијативу је покренуо портал ЦроатианСпортс.цом са сједиштем у Америци, а њом се од сваког хрватског исељеника тражи да издвоји 100 америчких долара за ту намјену!

ИСТРАЈНИ ЧУВАР СЈЕЋАЊА НА УСТАШКЕ ЖРТВЕ 

Упркос бројним покушајима, нажалост нисмо успјели да ступимо у контакт са госпођом Јовановић, а они који је боље познају кажу да јој то очито скромност не дозвољава. Мира Јовановић завршила је политичке науке на Раинском Фридрих Вилхелмовом Универзитету у Бону. Живи у Бањалуци и друштвено је веома активна. Дјелујући у више организација, често је међу српском дијаспором у Њемачкој, гдје има доста Срба избјеглих из Хрватске након пада Крајине. Једнако се посвећује и борби против заборава српских жртава у Другом свјетском рату, али и оних који су Србе спасавали од усташког ножа. Заједно са др Басташићем, који је основао удружење Јадовно, обилази српска стратишта у Хрватској.

 

Текст је преузет из штампаног издања листа

РЕСПЕКТ од 16.12.2013.