Кајање после 12 година: Срби, опростите због злочина

Latinica

Кајање... Официр НАТО-а Кристијан Каш покајао се 12 година после бомбардовања Србије

Бивши официр НАТО снага на Косову и Метохији Кристијан Каш (Кристиан Кахрс) јавно је затражио опроштај од српског народа због зла које му је нането током и после бомбардовања 1999. Године

Каш је са чином мајора 2000. године боравио шест месеци на Косову и Метохији у мисији КФОР-а.

- Пре месец дана видео сам Србе са Косова у избегличком кампу Ресник близу Раковице и тада сам схватио колико смо зла нанели људима овде. Више од десет година сам осећао колективну одговорност јер нисмо одбранили Србе на Косову. Међутим, после те посете кампу осетио сам личну и моралну одговорност јер сам био високи официр НАТО. Желим јавно да тражим опроштај од српског народа. Нисмо били у стању да их заштитимо од Албанаца, потпуно смо подбацили у својој мисији. Ми смо одговорни за етничко чишћење, под нашим надзором протерано је више од 250.000 Срба и неалбанаца - почео је Каш причу за Пресс.

Норвежанин је почетак бомбардовања дочекао на војним вежбама своје војске, а убрзо је стигао на Косово. Према Резолуцији УН 1244, Каш је био део мисије која је требало да заштити мањинско становништво од прогона Албанаца.

- Почетком јануара 2000. године стигао сам на Косово. Ту сам остао наредних шест месеци и радио сам у штабу као официр за обавештавање. Био сам портпарол КФОР-а, а у мојој надлежности је био и званични сајт мисије. Гледао сам изблиза како правимо крупне грешке на терену. Гледао сам како на силу спроводимо закон, како смо исувише заузети око улоге ослободилаца Албанаца. Били смо исувише малодушни када смо дозволили да се УЧК трансформише у Косовски заштитни корпус и затим у косовску полицију.

Црни биланс

- 78 дана трајало је бомбардовање СРЈ, од 24. марта до 10. јуна 1999.

- 3.500 људи убијено

- 89 деце погинуло

- 1.031 припадник војске и полиције погинуо

- 12.500 људи рањено

- 2.700 деце рањено

- 19 земаља учествовало у агресији

- 2.300 ваздушних напада извршено

- 995 објеката нападнуто

- 1.150 борбених авиона учествовало

- 420.000 пројектила испаљено

Каш каже да није пуно знао о Србији пре доласка у мисију. Био је шокиран неким детаљима које је сазнао.

- Припремао сам се на институту у оквиру Министарства за спољне послове Норвешке. Ту сам упознао научника који је доста добро познавао прилике на Балкану. Он је био велики противник бомбардовања, говорио ми је да власт на Косову држи мафија, да је организовани криминал веома раширен. Говорио ми је да има податке који говоре да су Албанци главни дилери хероина у Норвешкој. Касније сам се уверио у истинитост тога - каже Каш.

Он је као официр НАТО остао на Косову до јула 2000. године. По напуштању војне службе вратио се на Косово као слободни новинар и остао тамо до фебруара 2001. године.

- Никада нећу заборавити 16. фебруар 2001. године. Тада се догодио терористички напад на аутобус „Ниш експреса" код Подујева. Напад је извршио Флорим Ејупи. Тада је погинуло 12 Срба. Ја сам био само сат и по после тог масакра и видео сам тела погинулих Срба, међу којима и тело једног детета. Тада сам одлучио да напустим Косово. Преселио сам се у Србију, где и данас живим и радим као слободни новинар. Не желим да се вратим у Норвешку, желим да живим у Србији - завршава своју исповест Кристијан Каш.

 

 

 

 

Kristijan Kaš traži izvinjenje

Kristijan Kaš traži izvinjenje2

 

Извор: Press Online