ХВ био у Двору на дан масакра

Двор на Уни

Latinica

Пише: Никола Бајто

Након што је интервју једног припадника Данског батаљуна УНЦРО-а данској телевизији актуализирао причу о масакру над деветеро хендикепираних српских цивила 8. коловоза 1995. у згради школе у Двору на Уни, смјештене у непосредној близини тадашњега данскога кампа, одговорност за тај злочин свака је страна у овдашњим медијима приписала оној другој, па смо могли прочитати различите тврдње о томе како Хрватска војска (ХВ) тог дана није још ни ушла у Двор, али и тврдње с друге стране да су се српске постројбе до тада већ биле повукле.

“Новости” су дошле до ратног дневника Данског батаљуна из 1995, у којем се од 4. коловоза, када је почела операција “Олуја”, па до 10. коловоза, када су завршиле борбе око Двора, из сата у сат биљеже сва збивања којима су дански војници свједочили из непосредне близине, а из којег је видљиво да су на дан убојства инвалида у Двору биле присутне и хрватске и српске снаге, а постојале су индиције да је у борбу укључена и Армија БИХ.

 

Видеозаписи на wебу од ’98.

Према дневнику данских “плавих кацига”, тога су се дана у самом средишту Двора одвијале жестоке борбе, а Данци су од девет сати ујутро свједочили обрачунима између војника Војске Републике Српске Крајине (ВРСК) и ХВ-а пред самим улазом у свој камп, смјештен на школском игралишту, дакле у непосредној близини школе, па и помогли једном рањеном хрватском војнику. Сам напад на цивиле у школи догодио се око 14.30 сати, када дневник биљежи борбе зараћених страна у близини школе, која је погођена с више ракета и граната. Не наводећи тко је то учинио, Данци биљеже да је пет минута касније у школу бачена ручна граната, а потом инвалидима наређено да изађу ван под оружаном пратњом. У 14.50 Данци су замијетили “извиђачку чету која се креће према улазу школе” и ускоро из својег бункера добили обавијест да су преостали цивили ликвидирани, да би у 15.21 потврдили како пет особа непомично лежи у школском предворју.

Наведени ратни дневник “Новости” су пронашле на wеб-страницама данбат7.дк и унпрофор.дк, које су припадници Данског батаљуна посветили својим искуствима из рата у Хрватској. На страницама покренутима још 1998. могу се пронаћи и фотографије које су Данци снимили у Двору, Костајници и другим својим камповима, па тако и фотографије оближње школе, при чему уз једну стоји потпис да се кроз стакла школе могу назријети убијени цивили, но она је врло лоше резолуције.

Међу најзанимљивијим материјалима на страницама је и девет видеозаписа снимљених с главне стражарнице кампа у Двору између 4. и 11. коловоза, а који биљеже одлазак колона из Двора, гранатирања и борбе у близини, о којима се извјештава у дневнику, па и пролазак једне наоружане чете. Међутим, како није означен точан датум и сат снимања, тек с оригиналним видеозаписима могло би се утврдити какву је улогу та чета имала у догађајима у Двору.

 

“Олуја” из данске перспективе

Из дневника, чији су кључни дио “Новости” дале превести с данског на хрватски, може се пратити тијек операције “Олуја” из перспективе “плавих кацига”. Од 4. коловоза ујутро, када је операција почела, Данци из својих логора и осматрачница почињу извјештавати о топничким ударима, да би у 5.30 сати стигла обавијест да су “Хрвати покренули масовни напад на Српску Крајину”. Сутрадан се биљежи напредовање ХВ-а према Дубици и Костајници те топничка паљба на коју ВРСК узвраћа, а предвечер и ноћу прве колоне цивила и војника у камионима и другим возилима почињу пролазити испред данског кампа у Двору. Већ 6. коловоза дневник биљежи да је ХВ заузео кључне точке, а 7. коловоза да је запосјео Костајницу и сјеверни дио зоне одговорности Данског батаљуна, док се у јужном дјелу настављају интензивне борбе с ВРСК-ом. При крају тог дана, у 21.30 кратко се биљежи како је у школи у Двору близу 50 људи.

Дневник од 8. коловоза, када је почињено убојство у школи, наводи да је у сјеверном дијелу одговорности Данског батаљуна, који је заузео ХВ, стање мирно, док се “у јужном дијелу настављају борбе с несмањеним интензитетом у граду Двору и линија сукоба протеже се кроз центар града у смјеру исток-запад. Интензивне борбе од куће до куће у граду Двору. Постоје индикације да су и ВРСК, ХВ и АБИХ укључени у борбе”. Наводи се да је било неколико контаката заповједника Данског батаљуна с ХВ-ом, како би се смањио притисак на камп УНЦРО-а у Двору.

Затим се описује ситуација сат по сат. Нешто иза поноћи примјећује се кретање војних камиона и људи, а око три сата и тројица војника ВРСК-а како трче уз главну стражарницу кампа. Од шест сати ујутро чују се детонације и пуцњава, а након седам и тешко гранатирање, при чему шрапнели падају преко кампа. Извјештава се и о тенковској паљби ХВ-а. Нешто прије девет опажени су Хрвати који воде двојицу српских ратних заробљеника, а у девет сати одређени број војника у рову поред главне стражарнице, који рафално пуцају према југу, а на глави су имали шилтерице налик бејзболским капама. Иако се у извјештају не каже чији су војници са шилтерицама, чини се да се мисли на Хрвате, јер се у сљедећој реченици биљежи како “српски војник из цементаре пуца на Хрвате који се налазе испред главне стражарнице”.

 

Кроника ликвидација

Један хрватски војник код стражарнице је рањен, па “покушава заједно с хрватским војним капеланом… добити помоћ у нашем кампу”. Чује се још један пуцањ из цементаре док Данци помажу Хрватима, што се може препознати и на једном од видеозаписа. Биљежи се да се у 10.01 хрватски официр за везу из оближње Дивуше распитивао код Данаца о положају својег рањеног војника. Надаље се извјештава о минобацачкој и тенковској паљби, а око 11.30 поновно је примијећен ХВ поред кампа. Дио дневника који слиједи, до биљешке о убојству инвалида, навест ћемо у цјелини:

“У пола дванаест Ог јавља да је ХВ и даље лијево од стражарнице код црвених кућа. У 12.00 сати неидентифицирани мушкарац код ВЕДЛДЕЛ терасе (војник ХВ-а, дезертер). Шеф и Милка трче до сигналног центра како би утврдили његов идентитет. У 1.01 пуцњава западно од логора. Око 30 минута касније пуцњава из КВГа (тенка) тик западно од логора. У пола три боре се зараћене стране близу школе у Двору. Школу погађа x-број погодака из вјеројатно протутенковских ракета и ручних граната. Пет минута касније у школу се убацује ручна граната. Некима од хендикепираних који су остављени у школи наређује се да с рукама на глави изађу из школе, под оружаном пратњом. У 14.50 замјећује ВЕДЛДЕЛ извиђачку чету, која се креће према улазу школе и кратко након тога извјештава се из бункера ФСБМ с крова главне кантине о ликвидацији преосталих хендикепираних у школи. У 15.00 сати, куће крај аутобусне станице су у пламену (јаки пожар у 15.10 сати). У 15.21 сати потврђено 5 особа које непомично леже на поду школске ауле.”

То је све што дневник наводи о ликвидацији цивила, које спомиње још два пута, сутрадан, када су их Данци у сурадњи с ХВ-ом покрили плахтама, те 10. коловоза ујутро, када су их војници ХВ-а поновно обишли, а Данци снимили призор ради истраге, при чему су открили да је седам жртава. Коначан број жртава до тада још нису успјели утврдити јер је школа била затворена.

Иако, дакле, дневник Данског батаљуна не открива чији су војници починили злочин над инвалидима, из њега је видљиво како су се у непосредној близини кампа и школе 8. коловоза ујутро одвијале борбе између српских и хрватских војника. Уколико би се утврдило које су постројбе тог дана биле у Двору, хрватским би истражитељима могли бити од помоћи подаци из дневника о војницима са шилтерицама, рањеном хрватском војнику, часнику који се о њему распитивао, окршају испред школе уочи масакра и други детаљи, који би могли довести до људи који су се затекли пред школом уочи ликвидације инвалида, како би разјаснили ове догађаје. Такођер, споменути видеозаписи садрже и снимке одређених скупина војника, чије би вријеме појављивања пред кампом требало утврдити уз помоћ оригинала, а с обзиром на то да свих девет објављених видеозаписа укупно траје само 42 минуте, за претпоставити је да Данци располажу с још материјала, на којем су можда снимљени починитељи злочина. Наравно, највећу помоћ истражитељима могу дати саме “плаве кациге” које су свједочиле злочину.

 

Улога Армије БИХ

Истражујући вијести о овом злочину, “Новости” су уочиле да ће бити потребно расвијетлити и улогу треће стране – Армије БИХ, којој су први новински извјештаји, позивајући се на УН, приписивали масакр у Двору. Примјерице, “Тхе Неw Yорк Тимес” у тексту од 10. коловоза 1995, који се још може наћи на интернету, цитира гласноговорника УН-а у Загребу Пхилипа Арнолда о томе како УН истражује три случаја убојства, укључујући и онај петеро хендикепираних Срба из школе у Двору. У тексту пише како је “дански војник који је свједочио инциденту пријавио да су убојице носиле униформе с ознакама 5. корпуса Армије БИХ”. Дан касније из Загреба слично извјештава и “Тхе Индепендент”, наводећи да су “дански мировњаци у Двору потврдили да су босански муслимани бијесно утрчали у школско двориште”, побивши петеро старијих Срба.

Информација о томе да је злочин починила нерегуларна јединица Армије БИХ појавит ће се у извјештају Стате Департмента из 1996. о стању људских права у Хрватској, док се у извјештају Хуман Ригхтс Wатцха из 1996. злочин приписује босанским муслиманима или хрватским снагама.

Међутим, већ у извјешћу Вијећа сигурности УН-а од 23. коловоза 1995. губи се податак о Армији БИХ, па тамо стоји како је Дански батаљун пријавио да су његови припадници свједочили убојству хендикепираних цивила од стране војне постројбе чији је идентитет непознат. У самом ратном дневнику Данског батаљуна Армија БИХ се 8. коловоза спомиње само једном, када се наводи да постоје индиције да су и ВРСК и ХВ и АБИХ укључени у борбе у Двору. Стога би ваљало установити и како је дошло до тога да је УН у првим данима након инцидента дао такву информацију и зашто је она нестала већ у извјештају Вијећа сигурности.

 

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Данци знају тко је крив

СРПСКЕ ИНВАЛИДЕ У ДВОРУ ПОБИЛИ "СИСАЧКИ ГРОМОВИ"?

СРПСКО ТУЖИЛАШТВО ПОЧЕЛО ДА ИСТРАЖУЈЕ ЗЛОЧИН У ДВОРУ НА УНИ

Истрага о ликвидацији Срба у Двору на Уни без резултата