Годишњица доласка српске војске на Крф и Видо

Српски војник

Комеморативним свечаностима 26. и 27. септембра на Крфу и острву Видо обележава се 96. годишњица доласка српске војске на та грчка острва у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске.

Поред церемонија одавања државних и војних почасти биће изведени и краћи уметнички програми у извођењу најбољих ђака Шабачке, Панчевачке, Смедеревске, Чачанске, Лазаревачке и гимназије Владичиног Хана, који учествују у наградном студијском путовању које за циљ има обилазак српских војних меморијала у Републици Грчкој.

Помену и комеморативним свечаностима присуствоваће и представници више српских удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Србија ће бити представљена на ниском нивоу, а српску делегацију ће предводити државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, а у церемонији ће учествовати представници Министарства одбране и Војске Србије.

Делегацији Србије на острвима Крф и Видо придружиће се и амбасадор Србије у Грчкој Драган Жупањевац и генерални конзул Србије у Солуну са сарадницима.

После неуспелог покушаја да се српска војска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армије и пресецања комуникација, као и изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српској војсци, Врховна команда је 24. новембра 1915. одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско приморје.

После више од месец дана тешких маршева по најтежем времену и беспућу, српска војска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на којем се до априла нашло 151.828 војника, у Бизерти око 13.000 војника, а на Корзици и у Француској њих око 5.000.

 

Извор: СРБЕЛ.НЕТ