Двије тајне о Краљу Петру везане за Невесињску пушку

Петар Карађорђевић

Опште је познато да је Краљ Петар I Карађорђевић учествовао у Невесињској пушци 1875. године под псеудонимом Петар Мркоњић. Међутим, шира јавност мало је упозната како је принц узео тај псеудоним, а још мање зна да је Краљ Петар рањен у Невесињу током буне против Турака. Предратна Политика ексклузивно је својим читаоцима открила ове дуго чуване тајне.

 

За вријеме четовања по Кордуну осамдесетих година 19.вијека године Краљ Петар имао је много неприлика од стране аустријских власти које су га прогањале.

Једном приликом састао се у Глини са устаницима у кући Ђура Урице бившег аустријског официра. Послије састанка када су се устаници разишли, принц је још неко вријеме остао у разговору са укућанима. Ту се налазила и једна домаћинова рођака која је узгред рекла да гост необично много личи на њиховог суграђанина гостионичара Петра Мркоњића. Када су се и остали присутни сложили с тим, принц Петар их је замолио да га убудуће називају Петар Мркоњић. Глински гостионичар није имао ништа против, чак је принцу дао и своје исправе да му се нађу при руци.

 

Текст из Политике о настанку псеудонима Петар Мркоњић

 

Политика у броју од 18.5.1935. открива и дуго чувану тајну о рањавању Краља Петра у Невесињској пушци. Саговорник београдског листа др Никола Крстић, оснивач рентгенолошке дијагностике у Београду, потврдио је да је међу првим снимцима које је обавио 1907.године био преглед десне руке Краља Петра. Снимак је показао остатак куршума у његовој руци.

Краљ је прије тога помоћ потражио у Француској код чувеног доктора Нелатона, али му он није дао праву дијагнозу. Доктор Крстић је тајну о рањавању Краља Петра објавио 28 година након рентгенског прегледа и 13 послије краљеве смрти.

 

Снимак  рањавања краља Петра

 

Извор: МОЈА ХЕРЦЕГОВИНА