БУДИМИР: ЗА УХАПШЕНЕ СРБЕ НЕМА КО ДА ИНТЕРВЕНИШЕ

Милојко Будимир

Latinica

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да је несхватљива и непримјерена изјава премијера Хрватске Јадранке Косор да ће лично са предсједником Србије Борисом Тадићем разговарати о случају "Пурда" и поставио питање како до сада нико није интервенисао када је ријеч о Србима који су ухапшени и процесуирани по међународним потјерницама које је расписала Хрватска.

 

"Нико се од српских државника није ангажовао на њиховом ослобађању, препуштајући то правосуђу. Сигурно поучена неким ранијим искуством када је ријеч о попустљивости Србије, Косорова се одлучила на ову интервенцију, умјесто да случај препусти правосуђу", рекао је Будимир за Срну.

Према његовим ријечима, хрватски предсједник Иво Јосиповић пожелио је да се Тихомиру Пурди суди у Хрватској и по свој прилици жеља ће му бити испуњена.

"Питање је како се може вјеровати правосуђу које за 18 година није покренуло овај случај, као и на стотине других злочина који су извршени над Србима", каже Будимир.

Он истиче да посебно забрињава одлука министра правде Србије Снежане Маловић да отпутује у Загреб, наводећи да се исход тог разговора може унапред предвидјети. "Тако се релативизују злочини почињени над Србима за вријеме грађанског рата у Хрватској и умјесто да се њима бави правосуђе постају предмет договора и политичке нагодбе", истакао је Будимир.

Према списима Војног суда у Београду, за намјерно убијање и нехумано поступање с рањенима и болесницима за вријеме оружаних сукоба у Борову Насељу код Вуковара 15. новембра 1991. године, поднесене су кривичне пријаве против Тихомира Пурде (41), Петра Јањића (47) из Вуковара и Данка Маслова (46) из Борова.

За њима су затим расписане међународне потјернице али за сво ово вријеме нико није ухапшен ни процесуиран.

Пурду је Гранична полиција БиХ ухапсила у сриједу приликом преласка државне границе на граничном прелазу Жупања-Орашје на основу Интерполове потјернице коју је издао МУП Србије, због сумње да је починио ратни злочин над цивилним становништвом.

О.Б.

 

Извор: РТРС