66 година од Дражиног убиства

Београд -- Поводом 66. годишњице од погубљења, четничког генерала Драгољуба Драже Михаиловића одржан је помен на Равној Гори, али и у Београду.

 

Иако су бројна удружења која држе до традиције равногорског покрета организовала помен на различитим местима, сви су и дан данас јединствени у томе да је Михаиловић био херој.

Таман довољно људи да стане у Цркву Светог Саве, окупило се на помену четничком команданту Драгољубу Михаиловићу. Међу њима највише је седих глава и само једна позната личност - Биљана Плавшић. У читуљи објављеној у Политици најављен је парастос "безгробном хероју кога су издали савезници а зверски убили Брозови злочинци". 

"Како рече дотични премијер, ми долазимо поново. А шта ћемо, ми остајемо, не као нека опозиција него као удружење које се труди да објашњава, сачува неке успомене. Покушавамо да историја буде написана од стране историчара. Не од победилаца и по поруџбини", рекао је Душан Ђукић из Удружења припадника југословенске војске у отаџбини. 

Ни после 66 година касније емоције се не смирују. 

Међу присутнима је било и оних који су рођени много после Другог светског рата. 

"Ја имам личну потребу јер сам из Равногорске четничке породице и Србин сам. Имам потребу, сматрам да свако треба да дође самтрам свако треба да дође, мени је то велики дан. Ја сам учесник 1999. у ратним дешавањима и поштујем равногорску традицију", додао је Ђукић. 

За разлику од свих присутних на помену, држава још увек није утврдила све чињенице о Михаиловићевој смрти, па му је суд доделио привременог стараоца. 

Пошто нема званичних података о томе где је и кад погубљен и сахрањен, Виши суд не може да одлучи о захтеву за рехабилитацију и поништи пресуду из 1946, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем.

 

Савезничка разгледница 1943. | Saveznička razglednica 1943.Де Голов орден за Михаиловића | De Golov orden  za MihailovićaТруманов орден за Михаиловића | Trumanov orden Mihailoviću

 

СПО положио венац на Дражин споменик

Српски покрет обнове је на Равној Гори положио венац на споменик генералу Дражи Михаиловићу, стрељаном на данашњи дан 1946. након што га је Војни суд осудио за издају и ратне злочине. 

Члан Председништва СПО Спасоје Крунић рекао је агенцији Бета да је у цркви светог Гергија на Равној Гори одржан парастос генералу Михаиловићу и његовим саборцима, а да је потом положен венац на споменик Михаиловићу. 

"Сви се надамо да ће неправда бити исправљена и да ће генерал бити рехабилитован и да ће пресуда онаквог суда бити поништена", рекао је Крунић о настојању да се Михаиловић судски рехабилитује. 

Крунић је рекао да је спомен Дому на Равној Гори у току ижложба посвећена генералу Михаиловићу и његовим саборцима у Другом светском рату. 

 

Извор: Б92