Tito ubijao komuniste u Španiji

Ћирилица

Šokantni detalji iz titovog Života - NajveĆi sin naših naroda vodio odsek za likvidacije Staljinove NKVD

Arhive - U slovenačkim arhivama pronađene neobjavljene beleške Brozovog biografa Vladimira Dedijera, koje pokazuju zašto je Tito do kraja života ćutao o svojoj ulozi u španskom građanskom ratu

Josip Broz Tito je za vreme španskog građanskog rata bio vođa specijalne jedinice sovjetske tajne službe NKVD za likvidiranje trockista i drugih komunista koje je Staljin stavljao na listu za odstrel - kaže ekskluzivno za Press novinar Pero Simić, autor nekoliko knjiga koje su razotkrile tajnu stranu biografije Josipa Broza.

Simić otkriva da je Tito u Španiji organizovao i ubistva jugoslovenskih komunista da bi eliminisao sve ljude koji su mogli da mu se na bilo koji način suprotstave da dođe na čelo KPJ.

 

Dedijerov arhiv

Simić je do ovih podataka došao u neobjavljenim beleškama najpoznatijeg Titovog biografa Vladimira Dedijera, koji se nalaze u Arhivu Slovenije. Ovo otkriće potpuno menja karakter i ulogu „najvećeg sina naroda i narodnosti SFRJ" u našoj istoriji, jer i pored ranijih saznanja o Titovim vezama sa Staljinovim čistkama, prvi put se javno govori o njegovoj najvećoj tajni - da je lično predvodio jedinicu za koju se govori da je u španskom ratu ubila više komunista nego cela Frankova vojska zajedno.

„Mi smo Valtera slali u Španiju"

Posleratni ambasador u Bugarskoj Mita Miljković, u razgovoru sa srpskim piscem Dragoslavom Mihailovićem svojevremeno je preneo svoj razgovor sa tadašnjim predsednikom Bugarske Georgijem Damjanovim, koji potpuno potvrđuje da je Tito obavljao „prljave poslove" za Sovjete. Naime, Damjanov, sovjetski agent odeljenja Kominterne za kadrove u svim zemljama Evrope (pod lažnim imenom Aleksandar Belov), po okončanju rata postao je šef bugarske države koji je 1953. primio akreditive jugoslovenskog ambasadora. Belov je tada Miljkovića pitao: - A kako je naš stari drug Valter? Ja se sa drugom Valterom dugo poznajem, mi smo u Moskvi dobro sarađivali. Mi smo njega slali na zadatke u Španiju i tamo je jedno vreme bio u velikim teškoćama, ali se dobro izvukao. I druge zadatke drug Valter je dobro izvršavao.

- Svoju ulogu u španskom ratu Tito je pretvorio u najveću misteriju svoje karijere. Čak i kad su mu se javljali ratni drugovi koji su govorili da su ga viđali u Španiji, on bi ostajao nepokolebljiv, demantovao je da je te ljude „ikad vidio". Sada konačno znamo zašto je toliko ćutao o tome i brinuo se da istina ne izađe u javnost. Kako bi svet gledao na velikog državnika, lidera nesvrstanih, čiji je cilj bio da dobije Nobelovu nagradu za mir, da se znalo da je bio likvidator koji je radio za Staljina - priča Simić.

Detalje o zadacima koje su Titu dodeljivale Staljinove specijalne službe, Vladimir Dedijer je zabeležio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Kopiničem, koji je imao najznačajniju ulogu u dovođenju Tita na čelo partije, a koji je u vreme španskog građanskog rata bio sovjetski obaveštajac. Kopinič je sa Dedijerom razgovarao pred kraj života, a u belešci sa naslovom „Josip Kopinič: Istorijska ocena Titove uloge u Španiji" potvrdio je da je Tito bio zadužen za rad zloglasnog IV odseka NKVD-a, čiji je zadatak bio likvidacija neprijatelja u inostranstvu.

- Tito je bio kontrolor IV odseka. I zbog toga je išao u Španiju na inspekcijska putovanja - rekao je Kopinič.

 

Potvrda francuskih komunista

Dedijer je zabeležio i neobjavljeno svedočenje Lea Matesa, zagrebačkog komuniste u čijoj kući je Broz boravio jedno vreme i jednog od ljudi u koje je Tito imao najviše poverenja. U razgovoru koji je vođen septembra 1983, na Dedijerovo pitanje kako je Tito postao generalni sekretar CK KPJ i kakve je usluge učinio Sovjetima u Španiji da mu daju mandat u doba staljinističkih pogroma, Mates je odgovorio:

- Činio je prljave usluge u Španiji. To je za Sovjetski Savez bio važan poligon - i vojnički i strateški, ali i kadrovski. Tito je tamo „čistio" ljude.

 

Veljko Miladinović, Beograd

Izvor: Press online