STENOGRAM POTVRDIO ZLOUPOTREBU DOGAĐAJA U SREBRENICI

Пантелија Ћургуз

Ћирилица

BANJALUKA, 25. MARTA - Predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša RS smatraju da stenogram ratnog Predsjedništva BiH o 3.000 ubijenih Bošnjaka u Srebrenici samo potvrđuje stavove iz RS o manipulacijama i zloupotrebama događaja u Srebrenici.
Predsjednik Boračke organizacije RS /BORS/ Pantelija Ćurguz rekao je Srni da ovaj stenogram u najboljem slučaju pokazuje da je riječ o manipulaciji i zloupotrebama žrtava i njihovih porodica koje nose bol za stradalima u Srebrenici.
Ćurguz je naveo da će BORS zatražiti od Vlade RS da postupi po zaključnim razmatranjima bivše Komisije za Srebrenicu u kojima doslovno stoji da Vlada RS treba da formira stručni tim koji će nastaviti istraživanja događaja u Srebrenici do utvrđivanja konačne istine.
"Ta aktivnost je prekinuta uticajem bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i poltronskim odnosom tadašnjeg predsjednika i premijera RS", zaključio je Ćurguz.
Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da ovaj stenogram samo potvrđuje stavove organizacija i institucija iz RS da bošnjački političari i dio međunarodne zajednice konstantno manipulišu brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici.
"Broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici kojim se sada manipuliše u javnosti nije tačan jer je baziran na više različitih izvora, a nije verifikovan i provjeren", istakao je Mitrović.
Mitrović je rekao da sve forenzičke i druge istrage pokazuju sasvim suprotno, zaključujući da je broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici daleko manji od onog kojim se trenutno u javnosti manipuliše.
Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da stenogram ratnog Predsjedništva BiH potvrđuje smišljenu manipulaciju bošnjačkih političara i dijela međunarodne zajednice brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici, kako bi se RS optužila za genocid.
Dukić je rekao da će srpski logoraši tražiti od Vlade RS da se izvrši revizija stradanja Bošnjaka u Srebrenici.
List ''Pres'' piše da su predsjednik ratnog Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović i tadašnji premijer Haris Silajdžić mjesec dana poslije masakra u Srebrenici pred članovima ratnog Predsjedništva BiH priznali da je u toj enklavi poginulo najviše 5 000 ljudi. Izetbegović je na sjednici održanoj 11. avgusta 1995. ustvrdio da je poginulo oko 3 000 Srebreničana, dok se 2 000 vodi kao nestalo.
Izetbegović i Silajdžić priznali su tada i da je broj mrtvih svjesno preuveličavan, baš kao što su prije toga "naduvani" podaci o broju stanovnika srebreničke enklave, o čemu svjedoči i stenogram sa te sjednice koji je u posjedu lista.

 

Izvor: СРНА