Počela izgradnja crkve u D. Budačkom kod Karlovca

Ћирилица

U najmlađem manastiru gornjokarlovačke eparhije Donji Budački, kod Karlovca, počela je izgradnja crkve Presvete Bogorodice Trojeručice. Sredstva za izgradnju ovog hrama obezbijeđena su u okviru akcije koju je medijski podržala i Radio-televizija Republike Srpske. 

Izgradnja hrama garanacija je ostanka i opstanka Srba na ovim prostorima, kažu mještani. Na ovom mjestu, kako ističu, vjera ih je uvijek okupljala, a nakon završetka crkve nadaju se još brojnijim zborovima.

Episkop gornjokarlovački Gerasim rekao je da izgradnja hramova srpski narod treba da podstiče da, osim materijalnog, gradi i svoju dušu i da postupa po zapovijestima Božijim.

Za medijsku podršku akciji u kojoj su sakupljena sredstva za izgradnju hrama, episkop Gerasim uručio je zahvalnice Radio-televiziji Republike Srpske i Glasu Srpske. Jeromonah Naum se zahvalio svim ljudima koji su svojim trudom pomogli da počne izgradnja ovog hrama.

A u, samo dvadesetak kilometara udaljenom Karlovcu, u centru grada, slika sasvim drugačija. U Đurđevdanskoj noći na fasadi sabornog hrama Svetog Nikolaja ispisan je ustaški grafit.

Episkop Gerasim je povodom ovog događaja rekao da to neće uplašiti one koji vjeruju u Boga i Jevanđelje, i da Srbi pružaju ruku pomirenja i saradnje sa svima. Ovo, nažalost, nije prvi put. Bezbroj puta lupani su prozori, a počinioci nikada otkriveni. Poruka jasna. Odgovor Srba još jasniji - nećemo napustiti naše svetinje.

V.D.

 

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNJOKARLOVAČKA