PISMO KAO DOKAZ DA SU NJEMCI ZNALI ZA AKCIJU

christian_schwarz_schilling

Ћирилица

BANJALUKA, 20. APRILA - Za plan /hrvatskog predsjednika/ Franje Tuđmana i njegovih saradnika u vezi sa "Olujom" znali su, osim SAD, i u Njemačkoj, o čemu svjedoči pismo koje je 28. jula 1995. godine tadašnji član Bundestaga, kasnije visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling uputio njemačkom kancelaru Helmutu Kolu o dogovoru postignutom u Splitu i kasnijim akcijama američkih kolega, navodi "Fokus".
"S obzirom na politički vrlo osjetljivu situaciju Hrvatske, vojne akcije smiju jedino imati za cilj pomoć Bihaću, a ne, na primjer, u Hrvatskoj vraćanje Krajine koju drže Srbi. Pod ovim smo uslovima ponudili da im pomognemo, da pridobijemo Hrvate za pomoć. Razgovarao sam više puta s Ministarstvom spoljnih poslova i s odgovornim u Stejt departmentu", napisao je Švarc-Šiling u pismu Kolu.
Udruženi zločinački poduhvat koji je iznjedrio vojno-policijsku akciju "Oluja" osmišljen je uz puni blagoslov međunarodne zajednice, tako da bi odgovornost za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine i u zapadnokrajiškim opštinama na teritoriji Republike Srpske, odnosno BiH, podjednako trebalo da snose i vlade onih zemalja koje su dale prećutnu saglasnost hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da "očisti" Hrvatsku i dio vojnih aktivnosti preusmjeri na susjednu BiH, prenosi list.
Švarc-Šiling je indirektno priznao da je podsticao Hrvatsku da vojno interveniše u BiH i da su Amerikanci odmah poslali demarš Tuđmanu, u kojem se naglašava da se u operaciji "Bihać" moraju suzdržati, ali da, istovremeno, SAD nezvanično šalju pozitivan signal na akciju.
Da je Amerika igrala dvostruku igru svjedoči i izjava Švarc-Šilinga u pismu Kolu u kojoj on nakon američkog demarša konstatuje da je za njega gorko saznanje da u Vašingtonu imaju više razumijevanja i pouzdanja u njega nego u Bonu.
Švarc-Šiling u pismu, obavještava Kola da su Tuđman, predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Vlade RBiH Haris Silajdžić i predsjednik FBiH Krešimir Zubak postigli dogovor o zajedničkoj vojnoj akciji na području Bihaća.

 

Izvor: срна