NACISTIČKI OFICIR AGENT BND

Валтер Рауф

Ћирилица

BERLIN, 26. SEPTEMBRA (SRNA-Rojters) - Visoko rangirani nacistički oficir, koji je učestvovao u razvoju mobilnih gasnih komora, vrbovan je za špijuna bivše Zapadne odnosno Savezne Republike Njemačke nakon Drugog svjetskog rata i bio je na kursu obuke njemačke spoljne obavještajne službe /BND/ uprkos nalozima za njegovo hapšenje.

Prema arhivama BND, Valter Rauf, koji je bio visoki oficir SS-a u nacističkoj Njemačkoj, bio je agent Zapadne Njemačke u Južnoj Americi između 1958. i 1962. godine, zarađujući više od 70.000 tadašnjih njemačkih ili oko 18.000 dolara.
Rauf je umro u Čileu 1984. godine izbjegavši sve pokušaje dovođenja pred lice pravde.
BND, formirana nakon Drugog svjetskog rata uz pomoć SAD, čak je slala i novac za pravnu pomoć Raufu kada se borio protiv izručenja iz Čilea zbog ratnih zločina.
Nakon poraza nacista 1945. godine Rauf je pobjegao u Južnu Ameriku gdje ga je regrutovala BND. On je radio pod imenom Enriko Gomez i bio je poslat da skuplja informacije o Fidelu Kastru, što se kasnije ispostavilo besmislenim jer mu nije bio dozvoljen ulaz u Kubu.
On je između 1960. i 1962. godine učestvovao na dva kursa koji je organizovala BND u Njemačkoj.
Njemačka je 1962. godine izdala nalog za njegovo hapšenje nakon što se njegovo ime pojavilo tokom suđenja Adolfu Ajhmanu, SS oficiru, koga su oteli izraelski tajni agenti u Argentini. Rauf je uhapšen u Čileu u decembru iste godine.
Zbog vojnog puča u Argentini Rauf nikada nije izručen, ali je 1963. godine, kada više nije bilo sumnje o njegovoj prošlosti, BND platio advokata.
"Vrbovanje Valtera Raufa je sa političke i moralne tačke prosto neshvatljivo", kaže istoričar Bodo Hehelhamer.
Hehelhamer je šef nedavno formirane komisije za promovisanje transparentnosti u istoriji BND. Dosije Raufa ima 900 stranica i do sada je držano u strogoj tajnosti.
"U tom dokumentu se vidi da se jedan cijeli nacistički tim razvijao unutar BND i to u vrijeme kada je država intenzivirala lov na naciste", kaže Martin Kupers, istoričar sa Univerziteta Štutgart, za list "Špigl".
"Šokirani smo, ali ne i iznenađeni", kaže Elen Štajnberg, potpredsjednik američkog Udruženja preživjelih holokausta i njihovih potomaka.
Ona je dodala da činjenica da su se njemačke vlasti bavile se tako sramotnim stvarima je u stvari izdaja zahtjeva istorije i pravde.
Jedna od najčuvenijih tajnih službi u svijetu, njemačka obavještajna služba (BND), nastala je voljom zapadnih saveznika iz Drugog svjetskog rata, posebno SAD, u momentu formiranja države Savezne Republike Njemačke, u čiji sastav su ušle okupacione zone SAD, Velike Britanije i Francuske.
Počev od formiranja rukovodstva službe, pa zaključno sa stvaranjem (aktiviranjem) agenturne mreže u svijetu, novoformirana tajna služba je bila oslonjena na obavještajni kadar nacističke Njemačke.
Tako su i prva dva šefa službe bili bivši rukovodioci agenturnih mreža službe Hajnriha Himlera RSHA, generali Rajnhard Gelen i Gerhard Vezel, a sljedeći šef službe poslije njih bio je Klaus Kinkel.

 

Izvor: срна