Merčepova polja smrti

Ћирилица

Hrvatska štampa objavila zastrašujuće fotografije ubijene dvanaestogodišnje Aleksandre Zec i njene majke Marije. Njih su u decembru 1991. godine ubili pripadnici Eskadrona smrti Tomislava Merčepa.

Zagrebački Jutarnji list objavio je zastrašujuće fotografije tela dvanaestogodišnje Aleksandre Zec i njene majke Marije, koje su u decembru 1991. godine, zajedno sa njihovim ocem, odnosno suprugom Mihajlom, nedaleko od Zagreba, ubili pripadnici Eskadrona smrti Tomislava Merčepa samo zato što su bili Srbi.

 

 

 

Hapšenja pod pritiskom EU?

Hapšenje "ratnih heroja", kako kažu u Hrvatskoj, teško podnosi dobar deo tamošnje javnosti, a posebno politički vrlo uticajna udruženja ratnih veterana. U "Veritasu" smatraju da ne bilo ni hapšenja, ni optužnica, ni objavljenih fotografija, da nema pritiska Evropske unije da se zatvori poglavlje o pravosuđu. "Meni je logičnije da je neko iz vlasti zatražio da se objave ovakvi snimci. Da nije uslova, ja sam uveren da ne bi bili hapšeni, ali sada kada je do toga došlo, želi se reći, opravdano je njihovo hapšenje, vidite šta su počinili", kaže Savo Štrbac.

Uredništvo Jutarnjeg lista odlučilo je da objavi fotografije, jer želi da upozori hrvatsku javnost zbog čega je Merčep u zatvoru i zato što su to dokumenti koji svedoče o stradanju Srba u Hrvatskoj i delima hrvatskih oružanih snaga.

List navodi da su za ta stradanja delom odgovorni i političari koji su štitili ubice.

Jutarnji list podseća da je Hrvatska vlada uhvatila glavne učesnike dva najvažnija slučaja: Tomislava Merčepa za ubistva u Pakračkoj Poljani i pojedine likvidacije u Zagrebu, početkom devedesetih i Đuru Brodarca za nestanke srpskih civila u Sisku.

 

Merčepova krvava biografija

Ime Tomislava Merčepa povezivano je sa više ratnih zločina koje su počinili pripadnici jedinice kojom je komandovao tokom rata u Hrvatskoj.

Merčepu se na teret stavlja protivzakonito odvođenje srpskih civila na Zagrebački velesajam (gde se u paviljonu 22, 1991. godine, nalazio logor), zatim odvođenje civila sa šireg područja Pakračke poljane, njihovo mučenje i likvidacije na toj poljani, koje su počinile jedinice rezervnog sastava MUP-a pod njegovom komandom.

Pripadnici jedince, poznati kao "Merčepovci", učestvovali su i u likvidaciji članova zagrebačke porodice Zec, u decembru 1991. godine. Oni su, tokom noći, upali u kuću Milana Zeca i odveli ga, zajedno sa suprugom i ćerkom, na Sljeme, nedaleko od Zagreba, gde su ih ubili.

Jutarnji list

 

Zbog proceduralne greške, "Merčepovci" su oslobođeni krivične odgovornosti za ubistvo porodice Zec, a za zločine na Pakračkoj poljani optuženi su i osuđeni samo za ubistvo svog saborca Aleksandra-Saše Antića. Tomislav Merčep nije bio pozvan kao svedok ni u jednom od tih slučajeva.

Istragu nad Merčepom i pripadnicima njegove jedinice Haški tribunal prepustio je hrvatskom pravosuđu, kome je ustupio i odgovarajuću dokumentaciju.

 

Izvor: RTS